keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Tutkimus varoittaa Hesaria aikakoneen vaaroista

Päivitetty 2.7.
Helsingin Sanomien toimittaja on käyttänyt aikakonetta uutisoidessaan viiden vuoden takaisen tutkimuksen tuoreena. Lisäksi toimittaja on keksinyt uuden vähähiilihydraattisen muotidieetin.

HS uutisoi tänään ruotsalais-amerikkalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio lisäisi sydäntautien riskiä. Toimittajan mukaan tutkimus on tuore, mutta tosiasiassa se on julkaistu jo viisi vuotta sitten lähes identtisenä, samojen tutkijoiden kirjoittamana ja saman aineiston perusteella.

Vuonna 2007 julkaistu tutkimusraportti:Vuonna 2012 julkaistu tutkimusraportti:Aikakoneen keksimisen lisäksi HS:n toimittaja ja ruotsalaistutkija Hans-Olov Adami ovat keksineet uuden muotidieetin, jossa muka vaihdetaan hiilihydraatteja proteiiniin. Yleensähän vähähiilihydraattien ruokavalioiden idea on vaihtaa hiilihydraattien energia rasvan energiaan, sillä proteiinin tarve pysyy samana.

Tutkimuksessa siis jostakin kumman syystä tutkittiin hieman pienempää hiilihydraattien syöntiä ja vastaavasti hieman suurempaa proteiinin syöntiä ruotsalaisnaisilla vuosina 1991-92. Ilmeisesti hiilihydraattien ja rasvan vaihtokaupan suhteen ei tarkoitukseen sopivaa tilastollista yhteyttä sydäntauteihin löytynyt, joten sillä ei olisi voitu tehtailla otsikkoja vähähiilihydraattista ruokavaliota vastaan. Aikaisemmin julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa tutkittiin hiilihydraattien vaihtokauppaa sekä rasvaan että proteiiniin, ja siinä sydäntautien riski ei kasvanutkaan.

Tämän nyt uudelleen lämmitellyn ruotsalais-amerikkalaistutkimuksen kirjoittajista ainakin päätutkija Lagioulla ja kahdella muulla tutkijalla Trichopoulosilla ja Adamilla on yhteyksiä elintarviketeollisuuteen. Ilmeisesti tietyt tahot Ruotsissa ja Yhdysvalloissa ovat jälleen huolissaan hiilihydraattipitoisten ruokien laskevasta menekistä. Todennäköisesti palaamme asiaan jälleen viiden vuoden kuluttua vuonna 2017!

Päivitys: Edellinen veikkaus meni pieleen, sillä HS uutisoi samasta tutkimuksesta uudelleen jo viiden päivän kuluttua: Tutkimus: Pitkäaikainen vähähiilihydraattinen dieetti voi lisätä sydänriskejä

6 kommenttia:

 1. No jos nyt jätetään tämä aikakone sikseen, ja keskitytään katsomaan mitä tuossa tutkimuksessa oikeastaan on.

  91-92 kyselty suurelta joukolta naisia mitä syöt, ja tämän perusteella seurattu kuolleisuutta. Ja sitten julkistettu totuutena, että tietenkin kaikki ovat syöneet lopun elämäänsä kuten tuohon aikaan? No, voi se jotain suuntaa antaa. Ehkä annetaan senkin vielä olla.

  91-92 ei ainakaan suomessa puhuttu karppaamisesta mitään. Millaisella ruokavaliolla on mahtanut olla nainen, joka saa vähemmän hiilareita, enemmän proteinia? Oma veikkaukseni on nainen, joka ottaa kanasalaatin, jättää leivän ja perunat pois, eikä etenkään halua salaatinkastiketta jos siinä on öljyä. Valitsee kevytjuustoa jos ottaa leipää.

  VastaaPoista
 2. Tämähän oli ainakin mtv3 ja iltalehdessä samantapaisena. Sinäänsä ikävää että täytyy näin väkisin luoda vääriä mielikuvia. Ja miten moni sitten vielä uskoo moiseen :(

  VastaaPoista
 3. Mtv3 on jo vauhdissa. >_<

  http://www.mtv3.fi/makuja/hyvaolo.shtml/riskeeraatko-sydamesi-joka-aamu-syomalla-tata?1572667

  http://www.mtv3.fi/makuja/hyvaolo.shtml/tutkimus-liiallinen-proteiinin-saanti-nostaa-sydankohtauksen-riskia?1572187

  VastaaPoista
 4. tuttuun tapaan taas "vahingossa" on menneet suhteelliset ja absoluuttiset prosentit sekaisin :D

  "Runsaasti hiilihydraatteja syöneiden ryhmässä oli 8,4 sydäntautitapausta 10 000 naista kohden. Runsaasti proteiineja syöneiden ryhmässä tapauksia oli vastaavasti 12,6. Joten prosentteina todennäköisyydet saada sydäntauti olivat:

  Runshiilihydraattinen dieetti 0,084%
  Runsasproteiininen dieetti 0,126 %....."

  VastaaPoista
 5. Meni väärin tuo viiden vuoden veikkaukseni. Meni vain viisi PÄIVÄÄ, kun Hesari julkaisi uuden uutisen samasta tutkimuksesta.

  Tutkimus: Pitkäaikainen vähähiilihydraattinen dieetti voi lisätä sydänriskejä

  VastaaPoista
 6. Tämä on jo koomista http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2012070315792863_lh.shtml ... jos kerran mediaa on näin helppo manipuloida, niin eikö jokin sopiva porukka pysty kääntämään maailman asiat aivan päälaelleen? Mitäpä jos me karppaajat tehdään tutkimus, jossa todetaan hiilihydraattien lisäävän mielenterveysongelmia (tällainen korrelaatiohan on selkeästi löydettävissä)? Sitten agitoimme uutisen kaikkii lehtiin ja kas kummaa, taas on karppaus voimissaan :)

  VastaaPoista