sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Ravitsemussuositukset johtivat sydänkohtaukseen

Menestyvä lääkäri oli noudattanut vuosikymmenten ajan vähärasvaista ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota. Nyt hän on sairastunut sepelvaltimotautiin.

67-vuotias Pertti Vantaalta heräsi eräänä yönä yhtäkkiä kovaan kipuun hartioissa ja käsivarressa. Särkylääke ei auttanut, ja oireet kasvoivat nopeasti hengenahdistukseksi ja oksenteluksi. Pertti, joka on lääkäri itsekin, ymmärsi, että jotakin oli pahasti vialla, ja hän tilasi ambulanssin.

Sairaalassa selvisi karu totuus. Pertti oli saanut sydänkohtauksen. Sentin pätkällä sepelvaltimoa oli kaventuma, joka tukki 90 prosenttia suonesta. Kaventuma voi syntyä, kun suonen kolesterolikertymän pinta repeää ja siihen kasvaa verihyytymä. Suoneen tehtiin pallolaajennus, suonen sisään laitettiin ohut rakennetta tukeva verkko, ja Pertti pääsi kahden päivän kuluttua kotiin.

Pertti oli ravitsemussuositusten vähärasvaisen ruokavalion puolestapuhuja. Hän suosi ruokavaliossaan kasviksia, hedelmiä, marjoja ja kuitupitoista täysjyväleipää. Hän laittoi hyvällä omatunnolla sokeria kahviin ja marjakiisseliin, koska hän samalla käytti vähärasvaisia tuotteita ja vältti rasvaista ruokaa kuten viinereitä ja jäätelöä. Pertti vältteli erityisesti kovan rasvan käyttöä.

"Sairastuminen olli sattumaa ja huonoa arpaonnea, josta ei voi valittaa. Kuitenkin minulla oli onnea, koska on täysin mahdollista kuolla ensimmäiseen sydänkohtaukseen", sanoi huojentunut Pertti leikkauksen jälkeen.

Yhdysvaltain kansanterveyslaitoksen WHI-tutkimuksen mukaan vähärasvainen ruokavalio on haitallinen sydän- ja verisuonitauteja tai aikuistyypin diabetesta sairastaville.

Kuten kuvasta voi ehkä jo arvata, tämä kirjoitus on iltapäivälehtien tasoa. Ehkäpä sen vuoksi, että Ilta-Sanomat on käyttänyt toistuvasti samaa ideaa. Emmehän me oikeasti tiedä, johtuiko Pertin sydänkohtaus hänen ruokavaliostaan vai jostakin muusta seikasta. Emme edes tarkalleen tiedä, mitä kaikkea Pertti on vuosien varrella syönyt.

Ilta-Sanomat hehkutti lööpissään aikaisemmin tämä vuonna, että suomalaisnaisen karppaus päättyi sydänkohtaukseen. Sama kaava toistui tällä viikolla, kun Ilta-Sanomat uutisoi, että karppaus päättyi aivohalvaukseen. Lööpeistä ja otsikoista ei tietenkään löydy sairaustapausten todellisia syitä, eikä voikaan löytyä. Pääasia, että herätetään tietynlaista huomiota. Sairauksia ei koskaan yhdistetä ravitsemussuositusten ruokavalioon.

En tiedä, onko Ilta-Sanomien tarkoituksena ollut kalastella lukijoita vai mielistellä mainostajia vai sekä että, mutta joka tapauksessa lehden olisi parempi keskittyä vaikkapa julkkisten vilautuksiin ja lopettaa ravitsemushuuhaan levittäminen. Miksi amatööritoimittajien pitäisi leikkiä ihmisten terveydellä?

Pertin sukunimi on jätetty tästä kirjoituksesta tarkoituksella pois, koska tarkoitus ei ole ilkkua hänen huonolle onnelleen vaan kiinnittää huomiota Ilta-Sanomien toimituksen ammatilliseen tasoon ja arvomaailmaan.

7 kommenttia:

  1. Olen koostanut ruokavalioni sen mukaan, mikä itselleni tuntuu parhaiten käyvän (esim. ei leipää eikä liikaa rasvaa, koska järkyttävä närästys, mutta tarpeeksi hiilareita, että jaksan tehdä useamman tunnin kestävyysharjoituksia), mutta tämä kommentointi tuntuu välillä hassulta.

    Valtion ravitsemusneuvottelukunnan sivuilta on löydettävissä tieto esim. siitä, että sokeria suositellaan käytettäväksi hyvin vähän. Samoin vähärasvaisuus on enemmän 1990-luvun höpötystä kuin viime vuosien todellisuutta. Toki vähärasvaisuus on määrittelykysymys, mutta esim. jäätelöä ei pidetä enää vältettävänä herkkuna vaan ihan normaalina välipalana. Vähärasvaisuuskin tunnutaan liittävän jostain syystä maitotuotteisiin noissakin suosituksissa nykyään.

    Ja ainahan on joka ruokavaliossa niitä, jotka kuvittelevat tekevänsä kaiken sääntöjen mukaan vaikka todellisuus onkin toista. Kuten vaikkapa tuo esimerkkisi rasvan välttämisestä, mutta sokerin kanssa lipsumisesta. Eräs tuntemani vegaani on mielipiteissään tiukka, mutta todellisuudessa ruokavaliosta löytyy mielenkiintoisia juttuja...Silti, jokainen osapuoli voisi vähitellen jättää pahimmat yleistykset tekemättä vastapuolistaan, varsinkin jos ne eivät edes pidä paikkaansa. Koskee niin toimittajia kuin kansalaisjournalistejakin.

    VastaaPoista
  2. Me olemme mitä syömme. terveyttä ei voi ulkoistaa, joten on parempi itse katsoa terveytensä perään oikean ruokavalion muodossa. Itse kokeneena vähähiilihydraattinen ruokavalio on ehdottomasti terveyden kannalta paras.
    Lääkäreihin olen menettänyt aikaa sitten luottamukseni.

    VastaaPoista
  3. No tuo, että jäätelöä pidetään ns. normaalina välipalana, kertoo jo kaiken nykyisistä ravitsemussuosituksista. Vilkaisepa huviksesi tuollaisen kaupan normaalijäätelön ainesosaluetteloa. Aivan, sokeri ja kovetettu kasvirasva ovat niissä aika kova juttu...

    Alkuperäistä artikkelia mukaillen toivoisin tasapuolisuuden nimissä lehtiin myös vt-ruokavaliolla sairastuneiden tarinoita. Heitä on varmasti suhteellisestikin enemmän kuin VHH:lla sairastuneita.

    VastaaPoista
  4. Yhden esimerkin takiahan koko ruokavalio kannattaa yleistää sellaiseksi, ettei siinä ole mitään hyvää. Kaupan jäätelöiden raaka-aineluetteloista en tiedä, koska syön vain kotitekoista jäätelöä, jonka resepti on yksinkertainen ja jonka ravintosisällön tiedän. Nostin nyt jäätelön vain esimerkiksi alkuperäistekstin perusteella ja erilaisten ravitsemusneuvojien blogijuttuja huomioineena. Kevyesti makeutettu (esim. marjojen luontaisella makeudella) proteiinipitoinen välipala on minusta (huom! minusta) parempi vaihtoehto kuin moni muu. Joillekin pienet muutokset toimivat totaalista muutosta paremmin.

    Ennustettavuus on melkoisen helppoa tällaisten ihmisten kanssa. Helsingin Sanomien tuoreen ruokavaliouutisointia lukiessa tiesin jo ennen kommenttiosion lukemista mitä siellä tulee vastaan enkä ollut yhtään yllättynyt, kun ensimmäisenä pojotti tämä: "Nyt akkia kaikki ahtamaan sisaansa valkoista leipaa ja pullaa! Mieluusi sokeriteollisuuden mieliksi viela oikein sokerilla vahvasti makeutetuista jauhoista tehtyna. Just juu, hyvia ohjeita lihomiseen." Tällaisten lausahdusten jälkeen ei kannata ihmetellä, että mihinkään suuntaan sitoutumattomat eivät jaksa kiinnostua asiasta tai kääntyvät jopa vastaan. Jotakin on pahasti pielessä, jos runsashiilihydraattisuus nähdään vain ja ainoastaan joko sokerina tai viljoina. Tämä molemminpuolinen ylilyönteily saisi minun puolestani jäädä pois, koska se vie huomioarvon niistä hyvistä jutuista ja siitä, mitä ruokavaliot todellisuudessa ovat. Trollejahan aina riittää, ei siinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Jotakin on pahasti pielessä, jos runsashiilihydraattisuus nähdään vain ja ainoastaan joko sokerina tai viljoina."

      Runsashiilihydraattisuushan nyt kuitenkin valitettavaasti 99% tapauksista on viljaa ja sokeria; leipää, pullaa ja pastaa. Turha yrittää väittääkään, että jotkut pääsisivät korkeisiin hiilarilukemiin per vuorokausi hedelmiä ja kasviksia syömällä. Kyllähän noillakin voi johonkin 100 grammaan yltää, mutta siitä on vielä pitkä matka nykyisiin suosituksiin. Minä en toki hedelmilläkään haluaisi kivuta edes tuohon 100 grammaan, sillä sehän tarkoittaisi ihan helvetillistä määrää fruktoosia ja verensokerin jatkuvaa jojoilua.

      Poista
  5. Ai ai, eihän viralliseterveellinen ole vähärasvainen ruokavalio. Siis virallisterveellisen määritelmän mukaan :)

    VastaaPoista
  6. Olen elänyt tuon VHH:n mukaan jo vdsta 2004. Jos luistan niin paino jojoilee, mutta kun on jo ns. oppinut jonku hyvän VHH linjan ja luen Pellinki Dietti kirjaa ja eri tutkimuksia asiasta niin sieltä kumpuaa aina sellaista uutta asiaa, mikä autta siihen käytännön ja teorian kohtaamiseen. Ja kun olokin on paljon parempi niin mikä ettei. Jokainen tekee valintansa itse, mutta kokemuksesta työssa ja henkilök. elämässä suosittelen VHH, mutta siinäkin pitää olla rajat mitä syö ja miten paljon. Tottakai rasva lihotta paljon kaloreita, mutta rasvaa tarvitaan elämisen ylläpitämiseen. jne..

    VastaaPoista