Mikä on vähähiilihydraattinen ruokavalio?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: Vähähiilihydraattinen ruokavalio, VHH-ruokavalio, karppaus, karppaaminen, hiilihydraattitietoinen ruokavalio, Atkinsin ruokavalio, kivikautinen ruokavalio (joka on usein muttei aina vähähiilihydraattinen), ...

Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla syödään vähemmän hiilihydraatteja kuin tyypillisessä länsimaisessa ruokavaliossa tai nykyisissä ravitsemussuosituksissa. Seuraavat elintarvikkeet sisältävät runsaasti hiilihydraatteja ja niitä siis syödään vähemmän tai harvoin: Leivät, pullat, pastat, puurot, keksit ja muut viljatuotteet, riisit, perunat, makeiset ja makeutetut ruoat tai juomat.

Tässä ruokavaliossa hiilihydraatteja saadaan pääasiassa sellaisista elintarvikkeista, joissa niitä on varsin vähän: Kasvikset, hedelmät, marjat, juurekset (poislukien peruna), makeuttamattomat maitotuotteet, pavut, pähkinät, tumma suklaa.

Kun hiilihydraatteja syödään vähemmän, syödään vastaavasti enemmän rasvaa ja joskus hieman enemmän proteiinia. Rasvan syöntiä voi lisätä käyttämällä täysrasvaisia elintarvikkeita ja mahdollisesti myös lisättyä rasvaa eli esim. voita, kermaa, majoneesia tai kasviöljyä. Proteiinia on lihassa, kalassa, kananmunissa, maitotuotteissa (erityisesti juustot), pavuissa ja pähkinöissä. Laihdutettaessa ei välttämättä vähennettyjä hiilihydraatteja korvata millään.

Hiilihydraattien sopiva määrä ruokavaliossa on yksilöllistä - osa ihmisistä voi hyvin pienemmällä ja osa suuremmalla määrällä. Itselle sopiva määrä löytyy ajan myötä kokeilemalla ja kroppaansa kuuntelemalla. Vähähiilihydraattinen ruokavalio saattaa sopia sinulle, jos lihot herkästi, tulet väsyneeksi aterian jälkeen, nälkä ja kiukku tulee äkkiä, verensokeri on koholla tai sairastat kakkostyypin diabetesta tai kolesteroliarvot ovat heikentyneet. Vähän liikkuessa tarvitsee vähemmän hiilihydraatteja kuin enemmän liikkuessa.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota on tutkittu paljon. Se on tutkitusti terveellinen ja turvallinen ruokavalio. Se sopii erityisesti painonhallintaan ja kansantautien riskitekijöiden parantamiseen.

40 % suomalaisista kuluttajista on vähentänyt hiilihydraattien määrää ruokavaliostaan ja 7 % pyrkii välttämään kokonaan hiilihydraatteja (YLE Uutiset,  toukokuu 2011).

Lue lisää:

Näin syöt vähähiilihydraattisesti
Tutkittua tietoa

8 kommenttia:

  1. miten niin "..syödään vähemmän.."? kyllä niiden pitäisi olla kokonaan pois. eikä hedelmien pitäisi olla pää-asiallisessa hiilihydraattien saanti listassa, vaan sillioin tällöin. pavuista ei todellakaan sovi kaikki, osassa paljon tärkkelystä! kasviöljyistä ei suositella muuta kuin kylmäpuristettua oliiviöljyä ja kylmäpuristettua kookos öljyä. kyllä kun tällästä tietopakettia kaikille kiinnostuneille kirjottaa niin pitäisi olla aivan varma mitä kirjottaa..

    VastaaPoista
  2. Anonyymi: mistä tulee kirjain V sanalyhenteestä VHH? :)

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia palautteesta, korjasin hieman sanamuotoa. Kieltämättä on haasteellista määritellä ruokavaliota jotenkin kattavasti, kun suuntauksia on monia.

    VastaaPoista
  4. Kyllä tuo ilmaus "syödään vähemmän hiilihydraatteja kuin tyypillisessä länsimaisessa ruokavaliossa tai nykyisissä ravitsemussuosituksissa..." on ihan oikein. Juuri mikään karppisuuntaus, edes se paljonparjattu Atkins, ei suosittele nollalinjaa hiilareiden suhteen. Heikkilä suosittelee muistaakseni max n. 70 g vrk, eli ei lähellekään "kokonaan pois" hänkään.

    VastaaPoista
  5. Eikun hups, eihän ensimmäinen kommentoija tainnutkaan tuohon lauseeseen viitata... my bad, pahoittelen väärinkäsitystä. MUTTA: osa karppisuuntauksista kyllä hyväksyy myös pienet määrät viljaa ja/tai perunaa, ja loppujen lopuksihan jokainen määrittelee sen linjansa itse. Ja jos esim. keitetty peruna sopii niin mä en sinänsä näe mitään estettä sen syömiselle.

    VastaaPoista
  6. jos terveellisesti haluaa syödä niin kyllä se silloin on tärkkelyksille ei! tärkkelykset toimivat elimistössä sokerin tavoin. mutta mikäs siinä jos joku ei terveellisyydestä välitä vaan tunkee suuhunsa mitä sattuu kunhan vain ei se oma hiilari raja ylity..siittä vaan.

    VastaaPoista
  7. Eivät käy kaikki pähkinätkään VHH:oon. Ei ainakaan se papu, jota maapähkinäksi kutsutaan.

    VastaaPoista
  8. Tässä Finelin tiedot maapähkinästä:

    http://www.fineli.fi/food.php?foodid=378

    Hiilihydraateista tulee 9 % energiasta eli aika vähän. Jos syö 100 g maapähkinöitä, niin hiilihydraatteja niissä on 13 g, mutta energiaa jo 568 kcal. Proteiiniakin on reilusti, 26 g.

    Kai nuo sopivat aika monen henkilön vhh-ruokavalioon, riippuen minkä verran kukin hiilihydraatteja päivittäin syö.

    VastaaPoista