Tietoa sivuista

Näitä sivuja ylläpitää ravitsemusharrastelija Jari, joka on itse noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota ja seurannut ravitsemustutkimusta kesästä 2006 lähtien eli yli 5 vuoden ajan. Ylläpitäjällä ei ole sidonnaisuuksia elintarvike-, luontaistuote-, ravintolisä- tai lääketeollisuuksiin.

Sivut on avattu, koska Suomesta on mielestäni puuttunut asiallinen, selkeä ja positiivinen keskitetty tietolähde VHH-ruokavaliolle.

Jari Ristiranta
Vähähiilihydraattinen ruokavalio, karppaus -sivujen ylläpitäjä
(Yhteydenotot ja palaute: etunimi.sukunimi@gmail.com)

Henkilökohtainen tarinani

Olen Jari, reilu kolmekymppinen mieshenkilö. Minulle on suotu sellainen vartalotyyppi, joka lihoo herkästi. Aikaisemmin olen kokeillut painonvartijoiden menetelmää, ja onnistuinkin laihduttamaan sillä. Sen tyyppinen ruokavalio ei kuitenkaan tuntunut mielekkäältä loppuelämän ratkaisulta, joten kilot tulivat vähitellen takaisin.

Reilu 5 vuotta sitten, kesällä 2006, törmäsin jollakin nettisivulla karppaukseen eli vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Muistan myös nähneeni aikaisemmin TV:ssä jonkin ohjelman, joka antoi siitä kyseenalaisen kuvan, ja löysin myös asiantuntijoiden varoitteluja kyseisestä ruokavaliosta. Toisaalta sitä noudattaneiden ihmisten kokemukset olivat positiivisia.

Ryhdyin kokeilemaan ruokavaliota omalla kohdallani ja perehtymään itse asioihin, joihin varottelut perustuvat ja tutkittuun tietoon ruokavaliosta. Samalla tuli luettua myös suomalaisten ravitsemussuositusten lähdeviitteet eli pohjoismaiset ravitsemussuositukset ja WHO:n dokumentti ruokavalion ja tautien yhteydestä. Hakemalla hain tietoa, joka osoittaisi vähärasvaisen ja runsashiilihydraattisen ruokavalion olevan erityisen terveellinen, mutta ei sellaista löytynyt. Lähinnä arvailuja siitä, että runsasrasvainen ruokavalio lihottaisi ja tukkisi verisuonet. Näille arvailuille ei löytynyt kunnollista tieteellistä näyttöä. Runsashiilihydraattinen ruokavalio perustuu siis lähinnä valtion ravitsemuspolitiikkaan: minkälaista ruokaa tuotetaan, ja minkälaista ruokaa syödään. Siihen yritetään sitten tehdä vain pieniä muutoksia ja toivoa parasta.

Ryhdyin kirjoittelemaan aiheesta omaan blogiin, sillä tiedotusvälineet eivät mielellään julkaise tietoa, joka on ristiriidassa valtion ravitsemussuosituksien kanssa tai joka kritisoi mainostajien tuotteita. Myös asiantuntijat ovat kovin varovaisia perustelemaan kannanottojaan, jotka tukevat valtion linjaa mutta ovat ristiriidassa tutkitun tiedon kanssa. Vuosien varrella kahteen blogiini onkin kerääntynyt paljon suomenkielisiä juttuja tutkitusta tiedosta, ravitsemusmyyteistä ja tiedotusvälineissä julkaistun tiedon virheistä.

VHH-ruokavalion terveysvaikutukset omalla kohdallani olivat painon normalisoituminen pysyvästi, verensokerin tasautuminen ja jatkuvan nälän loppuminen, erinomaiset veren kolesteroli- ja sokeriarvot ja flunssaan sairastelun harventuminen. Kaikille ruokavalio ei välttämättä sovi yhtä hyvin kuin minulle, mutta omalla kohdallaan sitä voi ainakin kokeilla!