perjantai 20. lokakuuta 2017

Missä suolassa on eniten kivennäisaineita?

Suolan ostajalle on tarjolla reilusti erilaisia vaihtoehtoja. Tässä on tiivis tietopaketti viiden yleisimmän suolan kivennäisaineista.

Kuva: Larry Hoffman / flickr

Alla olevissa kuvaajissa on muutaman eri kivennäisaineen pitoisuudet tavallisessa jodioidussa ruokasuolassa, mineraalisuolassa, aromisuolassa (yrttisuola), merisuolassa ja vuorisuolassa (ruususuola, kristallisuola, Himalajan suola). Muiden kivennäisaineiden pitoisuudet on jätetty pois vertailusta, koska niitä saa reilusti enemmän muista elintarvikkeista ja suolan vaikutus on siten vähäinen tai olematon.

Pitoisuudet on ilmoitettu viiden gramman päivittäistä suola-annosta kohden. (Kuvaajat on päivitetty 28.10.2017)


Mineraalisuola on ylivoimaisesti paras magnesiumin lähde.


Samoin kaliumin suhteen mineraalisuola on ylivoimaisesti paras lähde. Muissa suolissa sitä ei ole juuri lainkaan.


Jodia (jodidi) lisätään tavalliseen ruokasuolaan ja mineraalisuolaan. Merisuolassa sitä on hyvin pieni määrä ja muissa suoloissa häviävän pieni määrä.


Natrium on pääasiallinen komponentti jokaisessa suolassa. Se on välttämätön ravintoaine, mutta sen käyttö kannattaa pitää kohtuudessa. Liian vähän tai liian paljon on haitaksi. Mineraalisuolassa ja aromisuolassa on hieman vähemmän natriumia kuin muissa suoloissa.

Mineraalisuola on vertailun ylivoimainen voittaja ja ravinteikkain vaihtoehto näistä viidestä. Jos et pidä sen mausta, kannattaa kokeilla lisätä muitakin mausteita tai sekoittaa siihen pieni määrä omaa lempisuolaasi.

Lähde: Fineli (kukin mittauslähde on ilmoitettu Finelissä erikseen)
Lue myös: Luonnon omat monivitamiinit

4 kommenttia:

 1. Minkä merkkinen se mineraalisuola olikaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytynee ainakin Pansuola- ja Seltin-merkeillä.

   Poista
 2. Vuorisuola ja merisuola ovat ainoat luonnolliset suolat. Ihminen on käyttänyt ja saanut siinä muodossa suolansa jo miljoonia vuosia samoin koko muu eläinkunta. Siksi käytän niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnollisuus voi monessa tapauksessa merkitä terveellisempää ravintoa muttei valitettavasti ole tae siitä.

   Luonnollinen suola ei auta jodin puutokseen tai struumaan. Suolaan lisätään siis jodia hyvästä syystä. Jos ruokavalioon sisältyy riittävästi jodia, magnesiumia ja kaliumia muista lähteistä, silloin meri- tai vuorisuolan käyttö on tuskin ongelma.

   Poista