Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten luonnos on julkaistu. Suosituksissa hiilihydraattien alaraja on tullut tuntuvasti alaspäin. Päivitetyt suomalaiset suositukset julkaistaan ensi vuonna.
Yhteispohjoismainen asiantuntijaryöryhmä laatii pohjoismaiset ravitsemussuositukset, jotka toimivat myöhemmin kansallisten ravitsemussuositusten pohjana. Ryhmän jäseninä toimivat suomesta Mikael Fogelholm ja Ursula Schwab.Luonnoksessa on tehty tuntuva muutos hiilihydraattipolitiikkaan: Tiettyä hiilihydraattien osuutta ei suositella enää lainkaan:
A reasonable range of total carbohydrate intake is, however, dependent on several factors, like quality of dietary sources of carbohydrate and the amount and quality of fatty acids in the diet. Therefore, a specific recommendation for carbohydrate intake (as E%) is not given in NNR 2012.Sama suomeksi: Järkevä hiilihydraattien saanti riippuu useista seikoista, kuten hiilihydraattien lähteistä sekä rasvan määrästä ja laadusta, joten suositusta hiilihydraattien määrälle ei anneta. Tämän luettuani piti hieraista silmiä pari kertaa, sillä sen verran merkittävä kelkan käännös on kyseessä.
Tämä on järkevä ja rehellinen muutos. Ilmeisesti suosituksen laatijat ovat viimein ymmärtäneet ja tunnustaneet, että tieteellistä näyttöä minkään tietyn hiilihydraattien määrän ylivertaisuudesta ei ole olemassa. Eri ihmisille sopii erilainen määrä hiilihydraatteja. Kerrankin on jotakin kaunista sanottavaa ravitsemussuosituksista.
Hiilihydraattien tarkempaa määrää hakevalle luonnoksesta kuitenkin löytyy niiden määrä mutkan kautta. Proteiinin suositeltava määrä on edelleen 10-20 E% (eli prosenttia energiasta), ja rasvan suositeltava määrä on 25-40 E%, eli rasvasuosituksen ylärajaa on nostettu. Alkoholin saanniksi suositellaan korkeintaan 5 E%. Näistä voidaan vähennyslaskulla päätellä, että hiilihydraateille jäisi noin 35-65 E%, kun suositus on aikaisemmin ollut kapeampi 50-60 E%.
Suositus on tuskin edelleenkään täydellinen, mutta se on reilu hyppy oikeaan suuntaan. Kirjoittelin aikaisemmin, ettei suosituksiin voida tehdä kerralla kovin suuria muutoksia, jotta niiden uskottavuus säilyisi. Nyt ollaan kuitenkin hiilihydraattien alarajaa käytännössä laskemassa 50:stä 35:een energiaprosenttiin. Muutos on jopa 30 % tai toisella tapaa ilmaistuna 15 %-yksikköä.
Muita muutoksia suosituksen luonnoksessa ovat keskittyminen konkreettisiin elintarvikkeisiin ravintoaineiden sijaan, D-vitamiinin sekä seleenin suurempi suositeltu määrä ja pähkinöiden esiin tuominen.
Pohjoismaisten ravitsemussuositusten luonnos netissä (englanniksi): NNR 2012 Draft proposal 5 June 1012
Hyvä kirjoitus Jari!
VastaaPoistaHyvä kirjoitus, sanoo terapeutti Laatikainen. Aivan! Hän suosittelee blogissaan myös Käypä hoito-suosituksen ENE-pussi-kitudieettiä,jossa on minimaalisesti hiilareita. Se on ok,kas kun se on salonkikelpoinen,mutta ei VHH,vaikka sopisi samaan tarkoitukseen.
PoistaMihin kirjoitukseen viittaat, anonyymi?
PoistaKannattaa lukea myös Reijon pidempi kirjoitus:
PoistaPohjoismaihin edistykselliset ravitsemussuositukset
Ylekin uskalsi kertoa, että rajat poistetaan:
Rasvan enimmäismäärä pois suosituksista
Taisi olla viikko sitten,kun luin siitä? Kommenttini oli oikeastaan tarkoitettu noin yleiseksi huomioksi näistä ravitsemuksen tuuliviireistä,jotka eivät tiedä nyt mihin kumartaisivat tai pyllistäisivät?
VastaaPoistaTähän on menty laihdutustieteessä. Kun et osaa laskea kaloreita, niin pistetään sitten pussikuurille kärsimään.Ymmärrän, että nämä BMI45-potilaat suostuvat mihin tahansa päästäkseen vatsansilpomisleikkaukseen. Ymmärrän, mutta en hyväksy kidutusta!
En itse ole kokeillut ENEä, mutta kyllä paljon rankempaa versiota,pitkää vesipaastoa, ihan koemielessä "mielenvirkistykseksi". Kyllä onnistuu ja on jopa hieno kokemus, mutta on täysin luonnoton metodi laihdutukseen sanoi Käypä hoito-ohje mitä tahansa.
Uudesta NNR-luonnoksesta sen verran, että taas löytyi uusi lyömäase karppausta vastaan. Ensimmäiset virallisen tahon kommentit sen jo todistavat. On se vaan kumma,että "jo viimeisiä vetävä muotidieetti VHH" saa niin paljon huomiota mediassa? Vai onko ravitsemuseliitti tulkinnut voin ja lihan kulutuksen kasvun ihan väärin?
Minusta tämä uusi suositus suhtautuu paljon sallivammin karppaukseen kuin edellinen.
PoistaJari tuntuu olevan kovin luottavaisin mielin..."uusi suositus suhtautuu paljon sallivammin karppaukseen kuin edellinen"
VastaaPoistaTämähän on vasta luonnos? Odota vaan rauhassa,kyllä nämä sudetti-schwabit vielä kääntelee ja vääntelee toisenluokan väestötutkimuksiaan niin, että voi saa kyytiä?
Tuossahan on ilmeisesti keltaisella merkattu kohtia, jotka voivat vielä muuttua: proteiini, muutama eri vitamiini ja alle 2-vuotiaiden suositus.
PoistaJos muuten alkavat vielä isoja muutoksia tekemään, niin aika amatöörimaiselta se vaikuttaisi. Suosituksen kun kerrotaan perustuvan laajoihin tieteellisiin katsauksiin, ja kokonaiskuva tutkimuksista tuskin muutamassa kuukaudessa kovin paljon voi muuttua.