keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Uusissa ravitsemussuosituksissa tuntuvasti vähemmän hiilihydraatteja

Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten luonnos on julkaistu. Suosituksissa hiilihydraattien alaraja on tullut tuntuvasti alaspäin. Päivitetyt suomalaiset suositukset julkaistaan ensi vuonna.

Yhteispohjoismainen asiantuntijaryöryhmä laatii pohjoismaiset ravitsemussuositukset, jotka toimivat myöhemmin kansallisten ravitsemussuositusten pohjana. Ryhmän jäseninä toimivat suomesta Mikael Fogelholm ja Ursula Schwab.

Luonnoksessa on tehty tuntuva muutos hiilihydraattipolitiikkaan: Tiettyä hiilihydraattien osuutta ei suositella enää lainkaan:
A reasonable range of total carbohydrate intake is, however, dependent on several factors, like quality of dietary sources of carbohydrate and the amount and quality of fatty acids in the diet. Therefore, a specific recommendation for carbohydrate intake (as E%) is not given in NNR 2012.
Sama suomeksi: Järkevä hiilihydraattien saanti riippuu useista seikoista, kuten hiilihydraattien lähteistä sekä rasvan määrästä ja laadusta, joten suositusta hiilihydraattien määrälle ei anneta. Tämän luettuani piti hieraista silmiä pari kertaa, sillä sen verran merkittävä kelkan käännös on kyseessä.

Tämä on järkevä ja rehellinen muutos. Ilmeisesti suosituksen laatijat ovat viimein ymmärtäneet ja tunnustaneet, että tieteellistä näyttöä minkään tietyn hiilihydraattien määrän ylivertaisuudesta ei ole olemassa. Eri ihmisille sopii erilainen määrä hiilihydraatteja. Kerrankin on jotakin kaunista sanottavaa ravitsemussuosituksista.

Hiilihydraattien tarkempaa määrää hakevalle luonnoksesta kuitenkin löytyy niiden määrä mutkan kautta. Proteiinin suositeltava määrä on edelleen 10-20 E% (eli prosenttia energiasta), ja rasvan suositeltava määrä on 25-40 E%, eli rasvasuosituksen ylärajaa on nostettu. Alkoholin saanniksi suositellaan korkeintaan 5 E%. Näistä voidaan vähennyslaskulla päätellä, että hiilihydraateille jäisi noin 35-65 E%, kun suositus on aikaisemmin ollut kapeampi 50-60 E%.

Suositus on tuskin edelleenkään täydellinen, mutta se on reilu hyppy oikeaan suuntaan. Kirjoittelin aikaisemmin, ettei suosituksiin voida tehdä kerralla kovin suuria muutoksia, jotta niiden uskottavuus säilyisi. Nyt ollaan kuitenkin hiilihydraattien alarajaa käytännössä laskemassa 50:stä 35:een energiaprosenttiin. Muutos on jopa 30 % tai toisella tapaa ilmaistuna 15 %-yksikköä.

Muita muutoksia suosituksen luonnoksessa ovat keskittyminen konkreettisiin elintarvikkeisiin ravintoaineiden sijaan, D-vitamiinin sekä seleenin suurempi suositeltu määrä ja pähkinöiden esiin tuominen.

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten luonnos netissä (englanniksi): NNR 2012 Draft proposal 5 June 1012

9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hyvä kirjoitus, sanoo terapeutti Laatikainen. Aivan! Hän suosittelee blogissaan myös Käypä hoito-suosituksen ENE-pussi-kitudieettiä,jossa on minimaalisesti hiilareita. Se on ok,kas kun se on salonkikelpoinen,mutta ei VHH,vaikka sopisi samaan tarkoitukseen.

   Poista
  2. Mihin kirjoitukseen viittaat, anonyymi?

   Poista
  3. Kannattaa lukea myös Reijon pidempi kirjoitus:

   Pohjoismaihin edistykselliset ravitsemussuositukset

   Ylekin uskalsi kertoa, että rajat poistetaan:

   Rasvan enimmäismäärä pois suosituksista

   Poista
 2. Taisi olla viikko sitten,kun luin siitä? Kommenttini oli oikeastaan tarkoitettu noin yleiseksi huomioksi näistä ravitsemuksen tuuliviireistä,jotka eivät tiedä nyt mihin kumartaisivat tai pyllistäisivät?
  Tähän on menty laihdutustieteessä. Kun et osaa laskea kaloreita, niin pistetään sitten pussikuurille kärsimään.Ymmärrän, että nämä BMI45-potilaat suostuvat mihin tahansa päästäkseen vatsansilpomisleikkaukseen. Ymmärrän, mutta en hyväksy kidutusta!
  En itse ole kokeillut ENEä, mutta kyllä paljon rankempaa versiota,pitkää vesipaastoa, ihan koemielessä "mielenvirkistykseksi". Kyllä onnistuu ja on jopa hieno kokemus, mutta on täysin luonnoton metodi laihdutukseen sanoi Käypä hoito-ohje mitä tahansa.
  Uudesta NNR-luonnoksesta sen verran, että taas löytyi uusi lyömäase karppausta vastaan. Ensimmäiset virallisen tahon kommentit sen jo todistavat. On se vaan kumma,että "jo viimeisiä vetävä muotidieetti VHH" saa niin paljon huomiota mediassa? Vai onko ravitsemuseliitti tulkinnut voin ja lihan kulutuksen kasvun ihan väärin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä uusi suositus suhtautuu paljon sallivammin karppaukseen kuin edellinen.

   Poista
 3. Jari tuntuu olevan kovin luottavaisin mielin..."uusi suositus suhtautuu paljon sallivammin karppaukseen kuin edellinen"

  Tämähän on vasta luonnos? Odota vaan rauhassa,kyllä nämä sudetti-schwabit vielä kääntelee ja vääntelee toisenluokan väestötutkimuksiaan niin, että voi saa kyytiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossahan on ilmeisesti keltaisella merkattu kohtia, jotka voivat vielä muuttua: proteiini, muutama eri vitamiini ja alle 2-vuotiaiden suositus.

   Jos muuten alkavat vielä isoja muutoksia tekemään, niin aika amatöörimaiselta se vaikuttaisi. Suosituksen kun kerrotaan perustuvan laajoihin tieteellisiin katsauksiin, ja kokonaiskuva tutkimuksista tuskin muutamassa kuukaudessa kovin paljon voi muuttua.

   Poista
 4. Jos ravitsemustieteessä olisi edes hieman mukana endokrinologian ja psykiatrian osaamista, olisi meillä varmasti paljon tehokkaammat prosessit lihavuuden hoitoon. Nuo pussikeittoviritykset ovat täysin järjettömiä: jotta ne saataisiin toimimaan, tulisi ihmiselle suorittaa aivopesun lisäksi milihyväkeskuksen (nucleus accumbens) uudelleenohjelmointi. Toki niiden ideana on tehdä rahaa, joka toki on hyväksyttävää, mutta ei ihmisen kannalta parasta.

  Tuo uusi suositusdrafti on askel oikeaan suuntaan, mutta kuten tiedämme, vaikka kananmunakin on päästetty pannasta ajat sitten, edelleen iso joukko pitää sitä pahana. Toisaalta fruktoosi(pöytäsokerissakin puolet) on maksan ja aivojen kannalta myrkky, joka on ollut tiedossa pitkään, mutta edelleenkään kukaan ei sanallakaan uskalla asiaa tuoda esille. Eli vanhat uskomukset elävät niin lääkäreiden päässä kuin meidän tavallisten tallaajien aivoissa ainakin sen pari sukupolvea ellei jopa enemmänkin.

  Jos minä perustaisin laihdutusfirman, pestaisin siihen päteviä psykologeja, sukututkijan ja ihmisen, joka osaa kertoa tasan tarkkaan miten mikäkin ruoka-aine on valmistettu ja miten se vaikuttaa terveyteen.

  Kun ihminen tajuaa miksi hänen aivonsa (eikä hän itse tietoisesti) käskee häntä syömään liikaa (= miksi leptiini ei toimi), mikä on luonnollista makeutta (makua), mikä on ruoka-aineen luonnollinen pitoisuus (ml. lisäaineet) ja miten hänen esivanhempansa ovat eläneet (sairaudet, elintavat ja ruokavalinnat), luulisi ihmisen metabolian tervehtyvän, ellei sitten ole syntynyt jo elimellisiä vahinkoja, joita keho ei itse pysty korjaamaan. Esimerkiksi tulevaisuudessa voidaan siirtää suolistobakteeriflooraa laihoilta terveiltä lihaville sairaille, kunhan vain ruokavalio on kunnossa jotta uusi bakteerifloora pysyy elossa.

  Mielestäni se, että VHH saa enemmän huomiota lehdistössä kuin monet paljon vakavammat asiat vahvistavat vain sen, että suurin osa ihmisistä elää "Matrixissa", uskoen kaiken heille kerrotun ja heille näytetyn. Ihmminen on erkaantunut tunteistaan ja luonnosta siinä määrin, että he eivät osaa tehdä omia valintojaan. Eli tavallaan älymme on vienyt meidät tuhon partaalle tässä ruoka- ja lääketeollisuuden ihmiskokeessa.

  VastaaPoista