tiistai 17. huhtikuuta 2012

Tutkimus: Karppaus laihdutti tehokkaammin ja paransi verisuonten kuntoa

Maaliskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio oli laihdutuksessa tehokkaampi kuin vähärasvainen ruokavalio, ja kummallakin ruokavaliolla verisuonten kunto parantui laihtumisen myötä.


Johns Hopkinsin yliopiston tutkimus julkaistiin Amerikan Sydänliiton (AHA) tieteellisessä kokouksessa viime maaliskuussa. Tutkimuksessa oli mukana 60 ylipainoista miestä ja naista, jotka noudattivat kuuden kuukauden ajan joko vähähiilihydraattista tai vähärasvaista ruokavaliota. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla rasva tuli lihasta, maitotuotteista ja pähkinöistä. Molemmat ryhmät harrastivat liikuntaa ja tarkoitus oli saada ruoasta päivittäin yhtä suuri määrä energiaa.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaneet laihtuivat keskimäärin 13,1 kg, reilusti enemmän kuin vähärasvaista ruokavaliota noudattaneet, jotka laihtuivat keskimäärin 8,5 kg. Koehenkilöiden verensuonten kunto parantui sitä mukaa kun he laihtuivat vatsan seudulta, ruokavaliosta riippumatta.

Johtavan tutkijan Kerry Stewartin mukaan hiilihydraattien korkeampi määrä hidastaa rasvanpolttoa laihdutettaessa. Hän totesi myös, että vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien laihduttajien ei tarvitse olla huolissaan verisuontensa kunnosta.

Lisätietoja yliopiston tiedotteesta (englanniksi): Losing belly fat, whether from a low-carb or a low-fat diet, helps improve blood vessel function

3 kommenttia:

 1. Miksiköhän näistä tutkimuksista ei tule näkyviä uutisointeja hesarissa tai iltalehdessä? Aika puolueellista minusta :(

  VastaaPoista
 2. Itse odotan vielä oikeasti, että tämä julkaistaan oikeana tutkimuksena. Kaikki tutkimukset kun ei koskaan näe päivänvaloa "pitkänä paperina". Esim. Jarin pari vuotta sitten toisessa blogissa uutisoima geenitutkimus eri hiilarisisältöisten dieettien sopivuudesta ei ole nähnyt käsittääkseni päivänvaloa (vaikka lehdistötiedotteessa oli pääkommentoija itse guru Christopher Gardner).

  Sinänsä tämän tutkimuksen tulos on mielenkiintoinen, ja sitä voi pohtia monelta kannalta.

  VastaaPoista
 3. Nimimerkille Anonyymi: veikkaan sen takia, etteivät tällaiset tulokset tue THL:n huuhaaruokavaliosuosituksia ja saisi täten ne huonoon valoon.

  Eihän sellainen käy päinsä että ihmiset voisivat paremmin ruokavalion ansiosta (:

  VastaaPoista