sunnuntai 30. lokakuuta 2011

SVT: Tieteen maailma - Tiede ruokavalion takana

Ruotsissa on meneillään rasvakapina. Monet diabeetikot ovat alkaneet syödä rasvaista ruokaa, mikä on terveydenhuoltojärjestelmän edustajien mielestä vaarallista. Mutta kapinalliset kertovat voivansa paremmin kuin koskaan. Ruotsin televisio kävi läpi ravinto-ohjeiden takana olevaa tiedettä. Tämä dokumenttiohjelma on lähetetty ruotsin televisiossa syyskuussa 2011. Nyt sen voi katsoa myös YouTube-videopalvelussa suomenkielisen tekstityksen kera.

Videot YouTubessa: SVT: Tieteen maailma - Tiede ruokavalion takana (osa 1/3, osa 2/3 ja osa 3/3). Suomenkielisen tekstityksen saa näkyviin klikkaamalla CC-nappulaa videon oikeassa alakulmassa.

Alkuperäinen nimi: Vetenskapens värld - Vetenskapen bakom kostråden

5 kommenttia:

 1. Erinomaista työtä Jari.
  Ruotsalainen ryhmä koostui "tavallisesta kansasta", joten "tavallisen kansan" pitäisi meilläkin tähän paneutua.
  Esityksestä käy hyvin ilmi, millaista ravintotutkimus on ja kuka määrää.
  Ruotsissakin on "uusitupansa ja schwabinsa" kuitenkin siellä ollaan edistyksellisiä keskustelijoita ja meitä huimasti edellä.
  Diabeetikolla tähän TV-ohjelman panostama aika EI mene hukkaan.
  Myös kolmen kuukauden omakohtainen kokemus kertoo riittävästi henkilökohtaisesta reagointitavasta - ilman vaaraa.
  Vanhakantaisen pelottelun on aika loppua!

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä ohjelmasta! Järkyttävää oli se, että vanhan koulukunnan asiantuntijat pitivät tarpeettomana tutkia asiaa, vaikka niin monilla kokeiluilla ja testeillä oli niin dramaattisia tuloksia. Uusitupahan meillä sanoi A-Talkissa että hänellä on tärkeämpääkin tutkittavaa.

  VastaaPoista
 3. Ohjelmatekijöiltä oli iso kömmäys jättää tarkemmin selittämättä, miksi niin iso osa testiryhmästä jätti tulematta seurantaan. Epäilys herää, että joko he eivät olleet pystyneet noudattamaan kyseistä ruokavaliota (mikä vähentäisi dieetin houkuttavuutta) tai, mikä vielä pahempaa, he noudattivat dieettiä mutta sillä ei ollutkaan suotuisa vaikutus heidän veriarvoihinsa.

  VastaaPoista
 4. Toisenkin kömmäyksen huomasin. Kerrottiin virallisen koulukunnan diabetes-ateriasta ja näytettiin miten mitattiin verensokeri aterian jälkeen - vaan ei kerrottu mikä oli tulos!? Tästäkin herää epäilys, että tulos ei sopinut ohjelman missioon.

  Ja sentään minä olen kiihkeästi diabeetikon vhh-ruokavalion kannalla.

  VastaaPoista
 5. Loppukommentti: ohjelman tekijät hämmästyivät siitä, miten vähän eri ruokavalioita on tutkittu, myös sitä jota meille suositellaan.
  Kaksi osanottajaa lopetti vhh:n eli lipsuivat; voihan olla että perhe ei tukenut. Kolmas sai pahoja lonkkasärkyjä, syystä ei ole tietoa, joten hän ei tullut tapaamiseen.
  Tässä kävi selvästi ilmi ettei virallisterveellisen mukainen tutkija halua tutkia ruokavaliota johon hän ei usko.

  VastaaPoista