perjantai 31. elokuuta 2012

Virheellisiä johtopäätöksiä FINRISKI-tutkimuksesta

Tänään julkaistu FINRISKI 2012 -tutkimus on valjastettu THL:n ja suomalaisten tiedotusvälineiden karppauksen vastaiseen kampanjointiin, mutta kovin heiveröisin perustein.

Tutkimuksen tuloksista julkaistiin lyhyt raportti Suomen Lääkärilehdessä. Tutkimuksen aineistona oli noin 7900 henkilön otos (joista noin 4700 osallistui) 25-64-vuotiaasta väestöstä viideltä eri alueelta. Henkilöt täyttivät kyselylomakkeen ja kävivät terveyskeskuksessa verikokeessa. Tämän vuoden tutkimuksessa raportoitiin, että kokonaiskolesteroli oli noussut viiden vuoden takaisesta arvosta miehillä 1,7 % ja naisilla 3,1 %. Tulosten perusteella tutkijat ennustavat, että muutoksesta seuraisi vuosittain 200-300 uutta sydänkohtausta miehillä ja 100-170 naisilla.

Miten tämä sitten liittyy karppaukseen? Helsingin Sanomat ja Iltalehti otsikoivat, että karppaus on nostanut suomalaisten kolesteroliarvoja. Tämä on varsin pitkälle menevä johtopäätös, sillä FINRISKI-tutkimuksen raportissa ei eritelty tuloksia sen mukaan, kuka karppaa ja kuka ei karppaa. Siksi emme voi tietää, mikä on kokonaiskolesterolin muutos karppaajilla ja muilla henkilöillä. Ilta-Sanomat veti arvauspelin vieläkin pidemmälle otsikoimalla, että karppaus aiheuttaa satoja sydänkohtauksia. Tutkimuksessahan ei todellisuudessa raportoitu karppauksen lisäksi myöskään sydänkohtauksia.

THL:n vanhemman, eri tutkimuksen mukaan 17 % suomalaisista karppaa, mistä voimme luonnollisesti päätellä, että 83 % suomalaisista ei karppaa. Ylivoimainen valtaosa tämän FINRISKI 2012 -tutkimuksen henkilöistä ei ole myöskään karpannut. Vastaavasti siis valtaosa tutkimuksessa mitatuista kolesteroliarvoista on henkilöiltä, jotka eivät karppaa. Karppaajien kolesteroliarvoilla on vain pieni vaikutus koko kansan tulokseen.

Ylen uutisen kirjoittajalla on valitettavasti mennyt tutkimuksen tulokset ja henkilöiden mielipiteet pahasti sekaisin:
Uuden tutkimuksen mukaan viimeaikainen ravintokeskustelu karppauksesta on johtanut väestöä harhaan, ja saattaa kääntää sydäntautikuolleisuuden nousuun.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI 2012 -tutkimuksen mukaan karppauksesta eli hiilihydraattien vähentämisestä tulee sydämen kannalta hengenvaarallista, jos hiilihydraatit korvataan kovilla eläinrasvoilla.

Tutkimuksen mukaan väestön veren kolesterolipitoisuus on Suomessa kääntynyt nousuun viiden viime vuoden aikana, kun se laski yhtäjaksoisesti vuoden 1982 vuoteen 2007.
Ensimmäinen ja toinen kappale ovat THL:n tiedotteen kirjoittajien (ylijohtaja Erkki Vartiainen ja pääjohtaja Pekka Puska) henkilökohtaisia kannanottoja. Vasta kolmannessa kappaleessa kerrotaan tutkimuksen varsinaisista tuloksista.

Jos Vartiainen, Puska ja tiedotusvälineet olisivat aidosti kiinnostuneita karppauksen vaikutuksesta kolesteroliarvoihin, niin he varmaankin perehtyisivät tällaisen tilastollisen poikkileikkaustutkimuksen sijaan todellisiin kokeellisiin tutkimuksiin, joissa koehenkilöt ovat karpanneet ja heidän veriarvojaan on tutkittu tarkemmin. Juuri tässä kuussa Obesity Reviews -tiedelehti julkaisi kattavan tutkimuskoosteen 17 eri tutkimuksesta, joissa selvitettiin karppauksen vaikutusta veriarvoihin. Tulokseksi saatiin, että karppaus parantaa verenpainetta, triglyseridiarvoa, HDL-kolesterolia, paastosokeria, pitkäsokeria, insuliinia ja CRP-tulehdusarvoa.

Suomalainen uutisointi perustuu THL:n johtohahmojen henkilökohtaisiin uskomuksiin ravitsemusasioista. Tutkitun tiedon mukaan karppaus parantaa kolesteroliarvoja sekä "kovaa" että "pehmeää" rasvaa käytettäessä.

Lue lisää aiheesta:
Tutkittua tietoa
Karppausta kovalla rasvalla
Pienet LDL-hiukkaset - vaiettu kolesterolisalaisuus
Tiedotusvälineet ovat karppausvastaisia
THL - tuhannet tutkimukset kutistuivat 15 tutkimukseen

9 kommenttia:

  1. Niin ja lisäksi voisi mainita siitä, että jos tutkimuksessa on tosiaan otettu huomioon vain kokonaiskolesterolin nousu, eikä ole tutkittu esimerkiksi LDL:n ja HDL:n suhdetta niin tämänkin tutkimuksen voi huoletta työntää mappi ö:hön.

    VastaaPoista
  2. Ja koska Apoja ei ole mitattu eikä triglyjen osuutta erikseen eritelty, niin tutkimushan on yhtä hyödyllinen, kuin sialla otsatukka.

    VastaaPoista
  3. Hyvä kolesteroli suojaa elimistöä, jos huono on koholla.

    VastaaPoista
  4. Turhaan syötettyjen lääkkeiden poisjättö saattaa myös nostaa, vaikka ei liian korkealle menisikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja toinen mahdollinen vaikuttaja on lihominen. Mutta syytähän ei voida tämän tyyppisissä tutkimuksissa tietää varmuudella.

      Poista
  5. Nämä lehdet, joissa uutisointi on roskaa, pitäisi KAIKKIEN ihmisten jättää lukematta (ei edes nettiversioita, jotteivat saa mainostuloja). Vasta sitten kun ei tuu rahaa paskasta, paranee journalismin taso. Boikotti toimii. Itsellä boikotissa Hesar, IL, IS ja KSML. Eivät ole sanoma lehtiä vaan tiedotteita firmoilta.

    VastaaPoista
  6. Omituisia johtopäätöksiä Hesarilta toden totta. Statiinien käyttö on ilmeisesti vähentynyt samaan aikaan, siitä ei ollut mitään mainintaa. Entäs verenpainetasot? Oliko niitä tutkittu? Vaikuttavathan nekin sydänkuolleisuuteen, ei yksin kolesteroli.

    VastaaPoista
  7. Tämä on niin turhauttavaa taas jälleen kerran Ikävää on myös se, että kun on lapsia koulussa ja päiväkodissa niin siellä puree sama virallisterveellinen idiotismi ja sille joutuu pakostakin alttiiksi..

    VastaaPoista
  8. THL:lle iso helpotus, kun voi aina syyttää karppausta kun tutkimustulokset näyttää suomalaisille huonoa terveyttä :D

    VastaaPoista