perjantai 30. marraskuuta 2012

THL pelotteli turhaan: Karppaus paransi kansan kolesteroliarvoja (FINRISKI)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotus pimittää myönteisiä tuloksia FINRISKI-tutkimuksesta ja samalla pelottelee turhaan kansalaisia sadoilla uusilla sydänkohtauksilla.

THL julkaisi ensimmäiset tulokset FINRISKI-tutkimuksesta elokuun lopulla. Silloin tiedotettiin, että kansan kokonaiskolesteroli on noussut. THL:n tiedotus laski muutoksen vähintäänkin epäsuorasti karppauksen aiheuttamaksi, ja maalaili uhkakuvia sadoista uusista sydänkohtauksista.

Lähetin THL:n tutkijoille kritiikkiä siitä, ettei tutkimuksessa mitattuja kolesteroliarvoja julkaistu kokonaisuudessaan, ja ettei karppaajien ja muiden henkilöiden tuloksia ilmoitettu erikseen. Tutkijat lupasivat julkaista syksyn aikana tarkempia tuloksia.

Viime viikolla THL aloittikin toisen tiedotuskierroksen. Tarkemmista kolesteroliarvoista ei tiedotettu edelleenkään, eikä myöskään karppaajien tuloksista. Sen sijaan kohonneesta kokonaiskolesterolista varoittelu jatkui, ja nyt myös kerrottiin, että suomalaisten ruokavalio on muuttunut aiempaa epäterveellisemmäksi, pelkästään koska syömme enemmän "kovaa" rasvaa. THL:lla oli siis jo kolme kuukautta aikaa järjestellä tuloksiaan, mutta jostakin syystä tarkempia tuloksia ei juurikaan julkaistu.

Jo syyskuussa netissä alkoi kuitenkin kiertää huhupuheita FINRISKI-tutkimuksen kolesteroliarvoista. Näiden huhujen mukaan HDL-kolesteroli oli noussut (vuonna 2007 se oli 1,437 ja vuonna 2012 1,487) ja triglyseridiarvo oli laskenut (v 2007 1,438 ja v. 2012 1,383). Nämä molemmat ovat sydän- ja verisuonitautiriskin kannalta myönteisiä muutoksia. En voi paljastaa näiden huhujen lähdettä, mutta se vaikuttaa luotettavalta.

Tässä kuussa THL:n tutkijat julkaisivat FINRISKI-tutkimuksen HDL-arvot tiedelehdessä. Nyt julkaistut HDL-arvot vastasivat tarkasti huhupuheita ja ne olivat todellakin nousseet viiden vuoden takaisesta mittauksesta. Siispä on entistä enemmän syytä olettaa, että myös triglyseridiarvo on laskenut. THL:n ylijohtaja Erkki Vartiainen kieltäytyi vahvistamasta tai kiistämästä huhuja.



Vartiainen kuitenkin kiistää HDL-arvon todellisen nousun. Hänen tulkintansa mukaan nousu johtuu laboratoriomittauksen epävarmuudesta. (Toivottavasti THL ei käyttänyt Itä-Suomen yliopiston laboratoriota...) Itse pidän tätä kuitenkin kovin heppoisena selityksenä, sillä THL tiedotti painokkaasti myös "kovan" rasvan käytön yleistymisestä, ja kymmenien kokeellisten tutkimusten mukaan tuo "kova" rasva nostaa sekä kokonaiskolesterolia että HDL-kolesterolia. Myös karppaustutkimuksissa HDL-kolesteroli on yleensä noussut.

Tavanomaisesti mitatuista kolesteroliarvoista parhaiten riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ennustaa HDL-kolesterolin ja kokonaiskolesterolin suhde, vaikka sen mittauksessa olisikin epävarmuustekijöitä. Pelkkä kokonaiskolesteroli on vain karkea riskin osoitin. Äskettäin julkaistut tiedot varmistavat, että kolesterolisuhde on suomalaisilla parantunut viiden vuoden takaisesta. Kolesteroliarvot ovat kokonaisuudessaan paremmat, vaikka kokonaiskolesteroli on korkeampi.

Myös toinen tunnettu sydän- ja verisuonitautien riskitekijä, vyötärönympärys, on parantunut eli kaventunut sekä miehillä että naisilla. Tätäkään tietoa ei löydy THL:n tiedotteista, vaan se pitää itse kaivaa tiedotteen lähdeviitteistä. Jostakin syystä THL ei myöskään laske muutosta karppauksen aiheuttamaksi, vaikka kohonnutta kokonaiskolesterolia onkin viitattu nimenomaan karppauksen syyksi. Verenpaine oli tutkimuksessa noussut, eli parannettavaa toki vielä olisi.



Miksei THL julkaissut vieläkään nimenomaan karppaajien tuloksia FINRISKI-tutkimuksesta? Tutkijat kertoivat minulle, että heillä on nämäkin tulokset tiedossaan. Osallistuneilta henkilöiltä kysyttiin, kuka karppaa ja kuka ei. Jos karppaus olisi todellakin niin vaarallista, kuin THL väittää, niin eikös se olisi sitten helppo osoittaa julkaisemalla tulokset? Vai olisiko sittenkin käynyt niin päin, että karppaajilla terveys olikin parempi kuin muulla kansalla, ja sellaisen tuloksen julkaiseminen ei sovi THL:n politiikkaan?

Miksi THL pimittää tiedotuksessaan olennaisia tietoja ja pelottelee turhaan kansaa vähemmän olennaisella tiedolla? Jääkö kansan todellinen terveys THL:n ylimmän johdon karppauksen ja "kovan" rasvan vastaisen kampanjan jalkoihin? Ovatko THL:n professorit jumittuneet näin pahasti vuosikymmenten takaisiin näkemyksiinsä?

P.S. Muotoilin otsikon tarkoituksella hieman harhaanjohtavaksi pienenä näpätyksenä THL:lle ja tiedotusvälineille. Kansan kolesteroliarvot ovat parantuneet, mutta emme voi tässä vaiheessa tietää varmuudella, johtuuko se karppauksesta. Jostakin syystä THL kuitenkin tiedotti melkoisella varmuudella, että kokonaiskolesterolin nousu johtui nimenomaan karppauksesta.

26 kommenttia:

  1. Paljonko LDL:n nousuksi jää, jos HDL:n nousu ja huhut Triglyistä huomioidaan?

    VastaaPoista
  2. LDL on ilmeisesti noussut seuraavasti:
    2007: 3,159
    2012: 3,200

    VastaaPoista
  3. Kolesteroliarvot on yleisesti ottaen määritetty ihan liian alas, ilman mitään tieteellistä perustetta asialle. Ainoa hyötyjä on lääkeyhtiöt jotka saavat statiineja kaupaksi. Lukekaa kirja: Suuri kolesterolihuijaus.

    Karppaus tai mikään muukaan itsehoitomenetelmä ei tule saamaan virallista hyväksyntää niin kauan kuin kyseiseen vaivaan on lääke olemassa - bisnes ennenkaikkea =/.

    VastaaPoista
  4. kannattaisi tutustua vuosikymmenien aikana tehtyihin rasvatutkimuksiin, ennen kun esittää ettei kolesteroliarvojen viitearvoille ole tieteellisiä perusteita.

    Ja lisäksi kannattaa muistaa, että karppaajia ja ei-karppaajia on vaikea erottaa toisistaan siksi, että karppaaminen on hyvin laaja käsite, toiselle se tarkoittaa karkeista luopumista ja toisille myös tärkeästä kokojyväviljastakin kieltäytymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentoin tähän sen verran, että kokojyväviljassa ei kyllä ole mitään korvaamatonta.

      Poista
  5. Ehkä haluavat julkaista lisää tuloksia ensin tieteellisissä julkaisuissa ennenkuin julkaisevat koko totuuden kansalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko tieteellisten julkaisujen olevan THL:n ensisijainen tavoite, ja ei sen varmaan pitäisikään olla.

      Kokonaiskolesteroli-, verenpaine- ja painotiedot kuitenkin julkaistiin ohi tieteellisten julkaisujen suoraan kansalle.

      Poista
  6. Olen aina ollut sitä mieltä että ei kannata olla niin sinisilmäinen kaikille virallisille tutkimuksille ja virallistierveellisten neuvoille jne. Kuitenkin yhteiskunnassa raha on niin suuri juttu että sen vuoksi voidaan yhteiskunnallisellakin tasolla pimitellä tietoja yms. Uskon jatkuvan karppauksenvastaisen propakandan johtuvan siitä että sen takia tähän mennessä merkittävin laihdutusbisnes, rasvattomat ja vähäkaloriset tuotteet, uhkaavat menettää merkityksensä kun kansa siirtyykin luonnonmukaisempiin tuotteisiin. En ole muutenkaan koskaan ymmärtänyt miten joku voi maalaisjärjellä ajatella esim. maidon, josta on keinotekoisesti poistettu jokin ainesosa, tässä tapauksessa rasva, olevan terveellisempää kuin alkuperäinen maito suoraan lehmästä. Ihme ettei nykyään jo äidinmaidonkin sanota olevan liian rasvaista ja aleta juottamaan vauvoille rasvatonta maitoa. Nostaako sitten äidinmaito lapsen kolesteroliarvoja? Eiköhän se luonto tiedä paremmin mikä meille on terveellisempää kuin kaiken maailman tutkijat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä asiassa olen kanssasi samaa mieltä. Omakohtainen kokemus on jotta lapseni ( nyt jo aikuisia) kun joivat luomumaitoa ei mitään oireita ollut, vaan annas olla kun juotiin "käsiteltyä"maitoa niin johan tuli ongelmia.Kyllä luontoäiti tietää mikä meille on hyväksi.

      Poista
  7. Minä olen ihmetellyt sitä D-vitamiini tutkimusta.
    Ensin oli lehdessä kirjoitus, että on turha ottaa D-vitamiinia ennakkoon mahdollisen flunssan ehkäimisemiseksi.
    Ei tainnut mennä perille se uutinen, koska asian varmistamiseksi piti piti tehdä tämä surullisen kuuluisa D-vitamiinin tutkimus.
    Jäivät kiini, mutta mikä tämän kaiken tarkoituksena oikein on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi D-vitamiinitutkimus Ruotsista kertoo, että D auttaa hengitystie-infektioihin: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/vitamin-d-bromsade-luftvagsinfektioner/

      THL häviää tämän mediapropagandasodan ennemmin tai myöhemmin? Hyvä kysymys: Onko THL kansalaisten vai lääketehtaiden asialla?
      Pekka Puska mene jo eläkkeelle...se on monen harras toivomus!

      Poista
  8. En voi todellakaan ymmärtää että viranomaisasemassa olevalla THL:llä olisi jonkun suuntaisia intressejä ohjata tutkimusten kautta mielipiteiden suuntaan tai toiseen. THL ei ole sidoksissa talouselämässä toimijoihin vaan koostuu asiantuntijoista jotka seuraavat virallista ja vallitsevaa tieteellisesti osoitettua mielipidettä kunnes tieteellisesti toisin osoitetaan.

    Erillaiset ryhmät kuten esim. karppaajat voivat hyvinkin harrastaa karppausta ilman että heidän tarvisee saada se ainoaksi totuudenmukaiseksi ravinto-opiksi ja THL:n suosittelemaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noinhan se pitäisi mennä. Kuitenkin pitkään Puskan, Varsiaisen ja kumppaneiden toimintaa ja kannanottoja seuranneena en pysty millään näkemään heitä puolueettomina viranomaistoimijoina. Melkoisia sammakoita ovat välillä päästäneet suistaan. Ja nyt tässä tapauksessa on systemaattisesti piiloteltu positiiviset muutokset kolesteroliarvoissa ja pidetään kokonaiskolesterolia tieteen huippuarvona. Noloa suorastaan. Ilmeisesti tämän päivän Iltalehdessä ihmetellään samaa asiaa.

      Toisesta kappaleesta olen samaa mieltä kanssasi.

      Poista
  9. Ehdotan, että Pekka Puskalle maksetaan palkka kotiin, eikä tarvi kommentoida. Nämä ovat niitä Neuvostoajan jäänteitä. Totuus (Pravda) on Pohjois-Karjala tutkimuksesta 1970-luvulta...

    VastaaPoista
  10. Anteeksi, en ymmärrä mitä blogin tekstissä oikein sanotaan.

    Tuo THL:n julkaisema artikkeli johon viitataan ( linkki: tiivistelmään ja kuviin tässä http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009898112004949 ) käsittelee juuri kysymystä eri mittausmenetelmien luotettavuudesta eikä keskeistä ole muutos väestössä. No, toki siihenkin saa vastauksia tuloksista. Mutta samaisesta graafista joka tässä blogissa on esitetty eli HDL-C men ja women nimenomaan ilmenee että virhemarginaali on vuonna 2012 niin iso että vuoden 2007 mittaustulos mahtuu heittämällä sen sisään. Se on tuo pystyviiva joka pn piirretty vuosien kohdalle. Koska mittauksessa on aina mukana satunnaisvaihtelua niin se on tässä vertailussa huomioitu ja tuloksena on ettei todellista muutosta siis ole tapahtunut näissä arvioissa vuodesta 2007 vuoteen 2012. Ei noussut eikö laskenut.

    Ne siniset pallukat siinä graafissa ovat puolestaan raakoja keskiarvoja joita ei ole korjattu suuntaan tai toiseen. THLn artikkeli siis käsittelee juuri tätä virheen muodostumista riippuen siitä mitä eri menetelmiä käytetään. Heidän tuloksena on että kun tietyn menetelmän arvot alittavat arvon 1.0 niin tietyillä menetelmillä tulee liioitellun alhaisia lukuja, ja kun arvo ylittää 1.55 niin tietyillä menetelmillä tulee liioitellun korkeita lukuja. En tiedä tarkkaan - eikä tiedä tämän blogin kirjoittajakaan - miten tuo vinouman korjaus on teknisesti tehty koska kumpikaan meistä ei ole lukenut ko. artikkelia, mutta OLETTAISIN että tuo virhemarginaalin kanssa ilmaistu vaihteluväli ottaa juuri tämän virheen mittauksissa huomioon. Vaihteluväli - jossa muutosta ei siis ole tapahtunut - on mahdollisimman realistinen kuvaus kansan HDL arvojen muutoksista.

    terveisin,
    Tutkija jolla ei ole mitään tekemistä ravitsemus-alan kanssa

    VastaaPoista
  11. Edelliseen vielä pientä jatkoa kun vilkaisin tuota Suomen Lääkärilehden juttua. Siinähän puhutaan suoraan näistä HDL arvoista ja kerrotaan myös syy miksi niitä ei ole tarkasteltu.

    Esitetty syy on samansuuntainen kuin mitä äsken kuvasin: kun otetaan huomioon mittausmenetelmiin liittyvä virheen suuruus ja tähän liittyvä vaihtelu, mitään muutosta HDL arvoissa ei ole tapahtunut.

    Ote artikkelista:
    "HDL-kolesterolin muutosten mittaaminen
    väestötasolla on erittäin haasteellista, koska eri menetelmät antavat huomattavan erilaisia arvoja. THL:n biokemian laboratorion tarkastelut
    eri HDL-kolesterolimenetelmien ja systemaattisen virheen vaikutuksesta väestön HDL-kolesterolitasoihin viittaavat siihen, että HDL-kolesterolitaso on pysynyt varsin vakaana vuosikymmenten aikana. Havaittu muutos kokonaiskolesterolissa johtuu lähinnä LDL-kolesterolin lisääntymisestä."

    Sen sijaan tässä artikkelissa kuvattu muutos tapahtui käytettiinpä korjattuja tai korjaamattomia arvoja.

    Linkki:
    http://www.laakarilehti.fi/pdf/SLL352012-2364.pdf

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia täydennyksestä, anonyymi tutkija.

      En tosiaankaan ymmärrä, miksei THL osaa mitata HDL-kolesterolia, jos se muualla maailmassa kuitenkin onnistuu, ja mitatut arvot myöskin ennustavat sv-tautiriskiä paremmin kuin pelkkä kokonaiskolesteroli, johon THL perustaa ennusteensa.

      Mikael Fogelholm kuulemma totesi viime maanantain Iltalehdessä seuraavasti:

      “Olen sitä mieltä, että nyt nähtyjä muutoksia (kokonaiskolesterolissa) tulkitaan aika reippaasti. Tarvittaisiin tietoa hyvän kolesterolin määrästä. Jostain syystä, jota en ihan ymmärrä, THL on todennut, etteivät he pysty tuottamaan tarkkaa tulosta tästä hyvästä kolesterolista.”

      Poista
    2. Muutokset ruokavaliossa ja laskenut trigly-arvo kyllä viittaavat siihen, että suomalaisilla myös HDL-kolesteroli olisi noussut, kuten THL itse mittasi.

      Poista
  12. Multa otettiin työterveystarkastuksen yhteydessä peruslabrat, ja huppista; n. 8kk karppaamisen jälkeen arvot oli lääkärin mielestä erinomaiset (oli jopa sen siihen paperiin kirjoittanut). Paino vähentynyt n. 12kg edellisiin labroihin nähden (ja tämä ihan karppaamisen ansiosta) ja silloin arvot oli huonommat. HDL oli noussut 1 -> 1.5 ja triglyseridit laskeneet (olivat silloin lievästi koholla). Olin niin pasmat sekaisin hyvistä arvoistani että harmi kun en tajunnut lääkärille sanoa karppauksestani. :D

    VastaaPoista
  13. Onko totta, että LDL/HDL-suhde on muuttunut arvosta 2.2 (2007) arvoon 2.15 (2012) eli karppaus ( tarkoitettaneen VHH:ta) olisi parantanut tilannetta?
    Onko kok.kolestorin mittaaminen tarkempaa? Jos LDL-arvo lasketaan Friedewaldin kaavalla, niin eikö siihen vaikuta HDL:n virhe? Friedewaldin kaava: LDL-kolesteroli = kokonaiskolesteroli - HDL-kolesteroli - trigly/2.2, kun mittayksikkönä on mmol/l.
    Minulle laboratorion ilmoittama (virheellinen?)LDL-arvo kyllä näyttää noudattavan Fr.kaavaa jossa jakajana on 5 (käytetään kun yksikkö on mg/dl). Duodecimin LDL-laskuri näyttää käyttävän lukua 5 jakajana kuten pitääkin.
    Toisaalta, onkohan Finriski-tutkimuksessa mitattu suoraan LDL-arvo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laskin, että ainakin HDL:n ja kokonaiskolesterolin suhde on hieman parantunut. En siis olisi ollenkaan yllättynyt, jos LDL:n ja HDL:n suhde olisi myöskin parantunut.

      Sitä en osaa sanoa, onko Finriskissä LDL mitattu vai laskettu. Tulostahan ei ole varsinaisesti edes vielä julkaistu.

      Poista
  14. Piti olla :lukua 2.2 jakajana kuten pitääkin.

    VastaaPoista
  15. Ravintoasioissa käy erikoinen kuhina. Myös siellä virallisella puolella. En noudata selkeää karppausdiettiä, mutta ravintoasiat kiinnostat.
    Tämä seuraava löytöni ei ole muunneltua tärkkelystä, mutta onko se tahallaan "muunneltua totuutta" ?!

    Dosentti Ursula Schwab kertoo reumalehdessä(2/2013):
    "Muoti-ilmiö karppaus lähti Suomessa ja Ruotsissa amerikkalaisesta Atkins dieetistä, mutta Atkins ei suosinut voin käyttöä, mitä meillä nostettiin esiin."

    Vilkaisin Tri Atkinsin dieettivallankumous kirjaa (Otava 1976).
    Siellä voi ja kerma mainitaan ruokaohjeissa ja muuallakin monet kerrat !

    Atkins ei kuitenkaan ollut fanaattinen vaan toteaa kirjan kysymysosiossa(s.274), että "tyydyttämättömien rasvojen käyttö voi olla joillekin parempi kolesterolin kannalta."

    Ydinajatus oli kuitenkin se, että voi on monelle pienempi paha kuin liika hiilihydraatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on aika tyypillinen propagandan muoto. Jos karppauksen suosio säilyy tai nousee esitetyistä uhkakuvista huolimatta, niin sitten kehitetäänkin oma muunneltu versio karppauksesta. "Karpatkaa, kunhan karppaatte minun tavallani."

      Sama Itä-Suomen yliopiston porukka (Schwab ja kumppanit) promotoi myös "Itämeren ruokavaliota", johon jostakin syystä kuuluvat margariini, vähärasvaiset maitotuotteet ja pähkinät.

      Poista
  16. THL jankuttaa aina noista kovista rasvoista,eikä puhu mitään siitä että ehkäpä liika viljan syöminen on suuremoi paha koleterolin nousussa? Eli karppaamisessa se ratkaisevin kolesteroliarvojen suhteen ei liene rasvan laatu vaan viljakeskeisen ruokavalion eli hiilareitten rajoittaminen..
    Sinänsä-kun paino normalisoituu(söi mitä hyvänsä),rasva-arvotkin paranee,poikkeuksena ne jotka ovat langanlaihoja ja kolesteroli yli 7,niitäkin löytyy vaikka ei se ei ihan yleistä olisikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Viljapainotteinen ruokavalio nostaa apoB:tä eli LDL-hiukkasten määrää. Tästä ei juuri puhuta, koska viljan syönnin suosittelu on käytännön pakko.

      Lisää tietoa: http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2013/06/14/pekoni-ja-kananmunat-laskevat-kolesterolia/

      Poista