perjantai 11. toukokuuta 2012

Ruotsalaistutkimus: Vähähiilihydraattinen ruokavalio vähärasvaista terveellisempi diabeetikoille

Juuri julkaistussa ruotsalaisessa tutkimuksessa vähähiilihydraattinen ruokavalio oli kakkostyypin diabeetikoille terveellisempi kuin vähärasvainen ruokavalio - ainakin niin pitkään kuin sitä noudatettiin.

Diabeetikot (61 henkilöä) jaettiin satunnaisesti noudattamaan joko vähähiilihydraattista tai vähärasvaista ruokavaliota kahden vuoden ajaksi. Molemmilla ruokavalioilla oli tarkoitus saavuttaa lievä energiavaje. Liikunnan suhteen ei annettu mitään ohjeita.

Vähärasvainen ruokavalio oli samankaltainen kuin kakkostyypin diabeetikoille on ruotsissa perinteisesti suositeltu ja myöskin suomalaisten ravitsemussuosituksien kaltainen: Hiilihydraatteja 55-60 %, rasvaa 30 % ja proteiinia 10-15 % energiasta. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla taasen oli tarkoitus syödä hiilihydraatteja 20 % , rasvaa 50 % ja proteiinia 30 % energiasta. Tyydyttynyttä rasvaa ei kehoitettu rajoittamaan.

Kuuden kuukauden jälkeen koehenkilöt noudattivat vielä ruokavalioita melko tunnollisesti. Painonpudotus oli tässä vaiheessa molemmilla ryhmillä suurimmillaan. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaneella ryhmällä muutokset terveydentilassa olivat parempia: Veren pitkä sokeri (HbA1c) sekä HDL-kolesteroli olivat parantuneet ja insuliinia tarvittiin pienempi annos.

Myöhemmin molemmilla ryhmillä alkoi ruokavalio lipsua ja paino kääntyi jälleen noususuuntaan. Kahden vuoden jälkeen ryhmien välillä ei ollut enää mitään eroja painossa tai veriarvoissa. Tutkijat olivat tästä hieman harmissaan. Ruokavalion tarkemmalla noudattamisella olisi voitu saavuttaa parempia tuloksia. Koehenkilöillä olikin vain neljä ryhmäkokoontumista koko kahden vuoden aikana.

Tutkijat toteavat, että vähähiilihydraattinen ruokavalio on sydän- ja verisuonitautiriskin kannalta turvallinen, ja se on kakkostyypin diabeteksen hoitoon hyvä vaihtoehto vähärasvaiselle ruokavaliolle.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä. In type 2 diabetes, randomisation to advice to follow a low-carbohydrate diet transiently improves glycaemic control compared with advice to follow a low-fat diet producing a similar weight loss

Lue myös:
Karppaus parasta diabeetikkojen verensokerille
Ruotsin terveysviranomaiset suosittelevat diabeetikoille karppausta vaihtoehtona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti