lauantai 17. joulukuuta 2011

Näin valmistat voita

Voi kauppojen hyllyllä on vähissä niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin. Yhä useammat ihmiset Pohjoismaissa ymmärtävät, että voi ei ole muuttunut terveelliseksi, vaan se on aina ollutkin yhtä terveellistä. Jos kaupan voihylly ammottaa tyhjyyttään, kannattaa ensin tutkia, olisiko myynnissä kuitenkin toisen merkkistä voita, tuontivoita tai luomuvoita. Jos voi on kerta kaikkiaan loppu, voi sitä valmistaa myös itse kermasta.

Voin valmistamiseen tarvitaan yleensä kerman lisäksi piimää, viiliä tai smetanaa ja tarvittaessa suolaa. Litrasta kuohukermaa voi valmistaa noin 430 grammaa voita. Sivutuotteena tulee kirnupiimää eli heraa, jonka voi juoda tai käyttää leivonnassa. Seuraavassa muutamia ohjeita.

MTV3:n nettisivuilla Maa- ja kotitalousnaisten kotitalousneuvoja Seija Varila opastaa miten voita tehdään kotikonstein. Aikaa siihen pitäisi kulua vain puoli tuntia. Loppuuko voi jouluna kaupoista? Ei hätää - näin valmistat voita yleiskoneella

Aamulehdessä neuvoja antaa ruokapalvelupäällikkö Seija Siukola Ahlmanin ammattiopistosta. Voiko voita valmistaa itse?

Karppausfoorumin resepteistä löytyy voi, jota ei hapateta. Maku saattaa olla totutusta hieman erilainen. Itsetehty voi

Karppaus ja perhe -blogin Kotiäiti kirjoittelee omista kokemuksistaan voin teossa. Hän ei ole ihan vakuuttunut homman helppoudesta. Voita kermasta omin käsin

Toivokaamme, ettei kermakin lopu kaupoista!

2 kommenttia:

 1. Hei! Olipas hienoa kun eksyin tänne :)
  Sinulla on loistavat sivut!

  Mirka löysi karppaus.infossa ratkaisun minun ongelmaan voin teossa :)

  Se on ne perinteiset työtavat! Ei sähkökone :D
  Eli raju vatkaus rikkoo voin pieniksi ryyneiksi ja siksi kirnupiimän peseminen pois on työlästä. Mutta jos sen voin tekee käsin niin voi muodostuu heti isoksi köntäksi ja suurin osa kirnupiimästä erottuu jo heti kirnuamisvaiheessa.
  Päivitin tuohon omaani vinkin lasitölkistä missä kerman saa helposti ravistelemalla voiksi.

  VastaaPoista
 2. Meillä kyllä onnistui tosi hyvin yleiskoneella, sillä K-vatkaimella. Ja peseminenkin sujui helposti, pelkalla "sotkettiin".

  VastaaPoista