lauantai 3. joulukuuta 2011

Joulun vähähiilihydraattiset ruoat ja herkut

Joulu tulee taas pian, ja niin tulevat myös joulun ruoat ja herkut, jotka ovat keskeinen osa suomalaista joulun kulttuuria. Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattajienkaan ei tarvitse nähdä nälkää, sillä suuri osa jouluruoista sisältää jo sellaisenaan vain vähän hiilihydraatteja, ja osaa muistakin ruoista voi viilata vähähiilihydraattisempaan suuntaan. Tähän kirjoitukseen on koottu muutamia herkullisia ja "karppeja" joulureseptejä.

Lanttulaatikko

kahdeksan annosta

n. 1,5 kg lanttuja kuutioituna ja pehmeäksi keitettynä
2 dl kuohukermaa, vähän lanttujen keitinlientä
2 kananmunaa
suolaa
valkopippuria
voita
(mantelirouhetta)

Soseuta keitetyt lanttukuutiot. Lisää vähän jäähtyneeseen soseeseen kerma, kananmunat ja mausteet, notkista tarvittaessa keitinliemellä. Jaa seos vuokiin, kuvio pintaa haarukalla ja lastua pinnalle voita. Paista 175 asteessa vähintään tunti.

Lanttu maistuu karpin suussa makealta ilmankin lisättyä makeutusainetta. Laatikon pinnalle voi laittaa korppujauhojen sijaan mantelirouhetta.

(Resepti: Eofis)

Porkkanalaatikko

neljä annosta

500g porkkanasosetta
1½ dl kermaa tai kermamaitoa
2 munaa
½ tl suolaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää
1 rkl Hermesetas-jauhetta tai muuta makeutusta maun mukaan

Sekoita porkkanasoseeseen muut ainekset ja kaada kahteen puolen litran foliovuokaan. Vuole päälle voinokareita. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia - tunti.

(Resepti: Mirabella)

Punajuuri-sinihomejuustolaatikko

kymmenen annosta

1,5 kg punajuuria
0,5 juuriselleriä
4 dl maitoa
2 kananmunaa
150 g sinihomejuustoa
(suolaa)

Kuori ja raasta punajuuret ja selleri hienoksi raasteeksi. Pane raasteet isoon kattilaan maidon ja murennetun sinihomejuuston kanssa. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes raasteet ovat pehmenneet. Anna seoksen hiukan jäähtyä ja lisää munat. Kumoa voideltuun uunivuokaan ja paista uunissa 200 asteessa 50-60 minuuttia, kunnes laatikko on kiinteää. Tarvittaessa peitä vuoan pinta loppuvaiheessa foliolla.

(Resepti: Mandarin / Yhteishyvä)

Juustoleipäset

neljä annosta

2 kananmunaa
1,5 dl mantelijauhetta
2 dl juustoraastetta
1-2 tl leivinjauhetta

Sotke kaikki ainekset sekaisin, tee kasoja uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa kunnes ovat kauniin ruskeita. Eikä muuten mene kuin hetki, että ovat.

(Resepti: Rapetti)

Maustekakku

yksi annos

1 (päiväysvanha) muna (4)
2 rkl intiaanisokeria (0,75 dl)
0,5 dl kermaa (1,5 dl)
40 g voita sulatettuna (150 g)
1 tl piparkakkumaustetta (kaneli, inkivääri, neilikka, kardemumma) (2,5 tl)
vajaa 0,5 tl ruokasoodaa (1,5 tl)
0,5 dl kookosjauhoja (2 dl)
0,5 dl mantelijauhetta (1,5 dl)

Vaahdota muna ja sokeri, lisää joukkoon vuorotellen kerma, voisula ja yhdistetyt kuiva-aineet. Voitele ja mantelijauhota n. puolen litran (lasten) kakkuvuoka. (Suluissa perässä ainesmäärät 2 litran vuokaan)

Paista 175 asteessa puolisen tuntia tai kunnes valmiiksi tumma pinta selvästi tummuu lisää.

Leikkaa jäähtyneenä siivuiksi. Voit myös kuivattaa ne ja syödä piparkakun tapaan homejuuston kanssa.

Päiväysvanha muna vaahtoaa paremmin, makuun se ei vaikuta. Kannattaa myös käyttää huoneenlämpöisiä aineksia.

(Resepti: traanitapiiri)

Luumurahka

neljä annosta

1 prk kuohu/vispikermaa
1 prk rahkaa
1 pss (200 g) kuivattuja luumuja
tarvittaessa lisämakeutusta agavesiirapista tai makeutusaineista

Keitä luumuja vähässä vedessä kunnes pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella ja anna soseen jäähtyä kunnolla. Vispaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon rahka ja luumusose, sekä tarvittaessa makeutus.

Voit myös käyttää lastenruokien luumusosetta. Itse soseuttamalla saa soseeseen jäämään enemmän sattumia, eikä ole lisättyä sokeria. Sinänsä luumut itsessään ovat jo makeita eikä tämä tarvitse välttämättä lisämakeutusta.

(Resepti: vilkku)

Piparkakut

yksi annos

2 munaa vatkattuna vaahdoksi
100 g voita sulatettuna
50 g smetanaa

jauhoseos:
1,5 dl Hermesetas-jauhetta
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl mantelijauhoa
1 tl psylliumia
4 tl piparkakkumaustetta

Yhdistä ainekset ja levitä taikina uunipellille näin:
laita korkealaitaselle uunipannulle leivinpaperi ja tee nurkkien kohdalle skarpit taitokset. Ota paperi pois pannulta ja levitä taikina taitteiden sisäpuolelle tasaiseksi kerrokseksi kakkulapion avulla (nuolija on tähän tarkoitukseen aivan liian rimpula!). Liu'uta paperi sitten pellille (älä pannulle, koska siihen tulee herkästi ryppyjä!).

Paista levyä ensin 15 min 175 asteessa.
Ota se uunista ja leikkaa veitsellä suupalan kokoisiksi neliöiksi.
Jos haluat pröystäillä ja keksit ylijäämäpaloille jotain käyttöä voit myös painella levyyn piparimuotilla kuviot.
Laita pelti takaisin uuniin ja paista vielä 12-15 min.
Jäähdytä ja nauti homejuuston (ja punaviinin) kanssa!

(Resepti: traanitapiiri)

Viiniglögi

neljä annosta

1 dl vettä
1 dl sokeria vastaava määrä makeutusainetta
1-2 kanelitankoa
pala inkivääriä
10 neilikkaa
1 tl kardemummansiemeniä
1 pullo puna- tai valkoviiniä
(1-2 dl maustamatonta viinaa)

Keitä vettä, makeutusainetta ja mausteita 5-10 min.
Siivilöi mausteliemi.
Sekoita joukkoon viini.
Kuumenna glögi, mutta älä enää keitä sitä.
Kaada glögi laseihin, joiden pohjalla on muutama manteli.

(Resepti: Calvin)

Muuta joulusyötävää

Joulupöydän kunkussa eli kinkussa ei tietenkään ole lainkaan hiilihydraatteja. Sen päälle voi sivellä esimerkiksi Dijon-sinapin ja majoneesin sekoitusta. Myöskin kalat ovat luontaisesti hiilihydraatittomia.

Herkutteluun sopivat hyvin esim. juustot, tumma suklaa, pähkinät, hedelmät ja kuivat viinit tai siiderit.

Tähtitorttuja tai riisipuuroa on kovin vaikea toteuttaa vähähiilihydraattisina, mutta toisaalta makuun pääsee varmasti jo tavallista pienemmällä annoksella, ja niiden nauttimisen jälkeen voi vaikkapa käydä kantamassa puita saunaan tai perheen kanssa lenkillä tai hautausmaalla.

Hyvää joulun odotusta ja joulua kaikille lukijoille!

Kaikki tämän kirjoituksen joulureseptit ja runsaasti muitakin vähähiilihydraattisia reseptejä löydät täältä: karppaus.info reseptit

4 kommenttia:

  1. Vähäkö tuli jouluinen mieli... toi glögijutska on ohjeista paras... sillä glögiä ON saatava :). Ei hehkuviinit vastaa glögiä ;)

    VastaaPoista
  2. Onko kenelläkään hajua, paljonko hermesetaksen tilalla tulisi käyttää steviaa?

    Tein muuten juuri jääkaappiin aladobin, porkkananhan voi tietysti vaihtaa johonkin vähemmän hiilariseen ja viinin valita tarkoituksen mukaisesti: http://www.mtv3.fi/reseptit/index.shtml/kanahyytelo?1062538

    Paitsi tuon sivuston ohjeet kannattaa lukea pari kertaa ennen aloittamista, välillä vähän outoja... itse sekoitin kanan, kasvikset ja mausteet ja kerrostelin sillä seoksella. Turha tehdä liian monimutkaista, varsinkin kun tulee muutenkin ihanan värikästä. Laitoin kyllä punasipulia, joten väriä tuli kahta enemmän :)

    Maun saan itsekin tietää vasta huomenna...

    VastaaPoista
  3. Hei, miten intiaanisokerin voisi korvata?

    VastaaPoista
  4. voisiko kerman korvata mantelimaidolla, kun on maitoproteiiniallergia?

    VastaaPoista