Ilta-Sanomat otsikoi 10.8., että "karppaus on terveysriski" ja "muodieetti jopa vaarallinen". Lehdessä julkaistu artikkeli sisältää osin harhaanjohtavaa tietoa. Mitä tahansa ruokavaliota voi toki soveltaa epäterveellisellä tavalla tai "väärin", mutta vastuullisen toimittajan tai ravitsemusasiantuntijan tulisi pikemminkin kertoa, miten ruokavaliota noudatetaan terveellisesti, eikä luoda ruokavaliosta jonkinlaista irvikuvaa ja lyödä sitä sensaatiohakuisten lööppien ja otsikoiden kera.
Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ei tarvitse poistaa kasvirasvoja, sillä niissä ei ole lainkaan hiilihydraatteja. Vaikka kaiken kasvirasvan korvaisikin eläinrasvalla, seuraisi siitä tuskin mitään haitallista, kunhan muistaa riittävän omega-3-rasvahappojen saannin rasvaisesta kalasta. Dosentti Tiinamaija Tuomi uhkasi artikkelissa, että "sydänsairauksien riski kasvaa moninkertaiseksi". Mitään tällaista riskin kasvua ei ole kuitenkaan tutkimuksissa havaittu.
Tuomi jatkaa, että marjoissa on karppaajien mukaan liikaa hiilihydraatteja, vaikka marjoissa todellisuudessa on vain vähän hiilihydraatteja. Marjojen käyttöä rajoitetaan Atkinsin dieetin ensimmäisinä viikkoina, mutta sen jälkeen Atkins kehoitti nostamaan hiilihydraattien saantia itse kullekin sopivalle tasolle, ja hän myös arvosti majojen aktioksidantteja. Useimmat VHH-ruokavalion noudattajat syövät marjoja oikein mielellään. Marjojen syönnin rajoittamisestakin olisi vielä pitkä matka Tuomin mainitsemaan "kaikkien vitamiinien korvaamiseen purkkivalmisteilla".
Ravintoterapeutti Tarja Tuuli antaa ymmärtää, että VHH-ruokavalio on liian proteiinipainotteinen. Todellisuudessa proteiinin määrää ei tarvitse nostaa välttämättä lainkaan, sillä hiilihydraatit voi aivan mainiosti korvata rasvalla käyttämällä täysrasvaisia elintarvikkeita ja tarvittaessa lisättyä rasvaa.
Tiinamaija Tuomi myöskin väittää, että Suomessa liikkuu "mikrokarppaajia, jotka eivät suostu koskemaan edes kalaan tai pähkinöihin". Kalassa ei ole hiilihydraatteja lainkaan, ja pähkinöissä lajista riippuen vain vähän tai hyvin vähän. Molemmat sopivat hyvin VHH-ruokavalioon, ellei sitten satu olemaan allerginen kalalle tai kasvissyöjä.
Tuomi jatkaa edelleen, että "jos ruokavaliosta jättää pois kaikki viljaperäiset kuidut ja kasviksistakin suuren osan, on kroppa ihan jumissa". Todellisuudessa kasviksissa on hyvin vähän hiilihydraatteja, ja niitä ei tarvitse VHH-ruokavaliolla jättää pois. Lisäksi viljatuotteet eivät ole ainoita kuidun lähteitä, vaan kuituja saa runsaasti myös esim. hedelmistä, marjoista, pähkinöistä ja kaakaosta.
Vertaisarvioiduissa tiedelehdissä julkaistujen tutkimusten mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio parantaa terveyttä ja sillä ei ole vaarallisia sivuvaikutuksia. Iltapäivälehtienkin toimittajilta voisi toivoa hieman enemmän faktojen tarkistusta ja vähemmän sensaatiohakuisuutta. Kukaan ei todellisuudessa suosittele hiilihydraattien äärimmäistä välttämistä, vaan tällaista viestiä esiintyy lähinnä VHH-ruokavaliota kritisoivissa teksteissä.
Tämä kirjoitus on lähetetty myös Ilta-Sanomien toimitukselle ja artikkelissa esiintyville asiantuntijoille.
Sain Tiinamaija Tuomilta seuraavanlaisen viestin:
VastaaPoistaEn lähde pidempään keskusteluun asiasta enkä ole Ilta-Sanomien artikkelia nähnyt mutta mikäli sitaattisi ovat suoraan tekstistä, on minua siteerattu väärin. Minulta ei myöskään kysytty muusta kuin karppaamisen mahdollisista haitoista, joten kommentoin vain niitä.En ole väittänyt, että marjoissa olisi vain vähän hiilihydraatteja tai että kalassa tai pähkinöissä olisi hiilihydraatteja (joissain pähkinöissä toki on) - tästä ei toimittajan kanssa keskusteltu. Muutkin ns. "sitaatit" ovat aika lailla toimittajan muokkaamia.
terv. Tiinamaija Tuomi
PS. Keskustelu tästä päättyy osaltani tähän.
Loistavaa että joku otti hoitaakseen asian ja lähetti oman vastineensa lehdelle ja em. henkilöille - kiitos :)
VastaaPoistaHyvänen aika sentään. IS:n jutussa siteerattiin Tuomea (Jari, minusta se pitää taivuttaa noin vaikka onkin erisnimi):
VastaaPoista"- Esimerkiksi rasvat ovat yksi pulmapiste tämän karppauksen suhteen. Jos karppaaja poistaa ruokavaliostaan kaikki kasvisrasvat ja korvaa ne proteiinista saatavilla eläinrasvoilla, ollaan vaarallisilla vesillä, kertoo dosentti Tiinamaija Tuomi.
- Sydänsairauksien riski kasvaa moninkertaiseksi. Toinen ongelmakohta ovat esimerkiksi marjat, joissa tiettyjen karppaajien mukaan on liikaa hiilihydraatteja suhteessa esimerkiksi vitamiinien määrään."
Tuo siis suora siteeraus IS:stä. Tekisi mieleni taipua sille kannalle ettei Tuomi itse muista tarkkaan mitä on sanonut ja että nuo ihan selvät siteeraukset on purettu nauhalta tekstiksi.
Seuraava on myös suora ote IS:n jutusta:
VastaaPoista"- Mutta se on uutta, että yhä enenevissä määrin Suomessakin liikkuu näitä mikrokarppaajia, jotka valitsevat hyvin tarkkaan, mitä suuhunsa pistävät. Siinä meinaa unohtua jo nämä hyvätkin öljyt, kun ei suostuta koskemaan edes kalaan tai pähkinöihin, dosentti Tuomi sanoo."
Eikö toimittajan haastattelusiteerauksilla siis ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä haastateltava on sanonut?
Toimitukselta tuli tällainen viesti:
VastaaPoistaKiitoksia palautteestanne. Olette varmasti oikeassa siinä, että mitä tahansa ruokavaliota voi soveltaa epäterveellisellä tavalla. Esimerkiksi jättisuuret annoskoot johtavat varmasti ylipainoon, vaikka ruoka sinänsä olisikin monipuolista ja terveellistä.
Vähähiilihydraattinen ruokavalio on kuitenkin tällä hetkellä poikkeuksellisen suosittu laihdutuskeino ja asiantuntijat ovat varsin erimielisiä sen vaikutuksista. Sekä IS:n jutussa haastatellut asiantuntijat että kokemuksistaan kertoneet lukijat todistavat sen puolesta, että karppaaminen voi johtaa myös ongelmiin. Riskeistäkin on tärkeää kertoa, sillä joskus ne voivat olla isojakin. Esimerkiksi ravintoterapeutti Tarja Tuuli suosittelee, että vakavissa sairaustapauksissa karppaaminen tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Jos asiantuntijoiden mielestä ruokavalioon voi liittyä ongelmia, tiedotusvälineen tehtävä on kertoa niistä. Olisi epäeettistä jättää ongelmat kertomatta ja vain suositella ko. ruokavaliota varauksetta.
Artikkelin kokonaiskuva ei kuitenkaan ole kielteinen, sillä sekä lukijat että terapeutit kertovat myös karppauksen positiivisista vaikutuksista. Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on aiemminkin julkaistu myönteisiä artikkeleita, viimeksi heinäkuun lopussa (26.7.), jolloin IS kertoi "karppaamisen auttaneen diabetekseen".
Keskustelu kyseisestä ruokavaliosta varmasti jatkuu tulevaisuudessakin.
Ystävällisin terveisin
Ulla Appelsin
päätoimittaja
Editor-in-Chief
Ilta-Sanomat
Sanoma News
Lähetin vielä jatkoa toimitukselle:
VastaaPoistaTiinamaija Tuomi kertoi minulle viestissään, että häneltä kysyttiin vain haitoista. Tämä vaikuttaa omasta mielestäni kovin oudolta, jos
tarkoitus on kirjoittaa kokonaiskuvaltaan tasapuolista artikkelia. Lisäksi Tuomi kertoi, että toimittaja on siteerannut häntä väärin.
Tämä saattaa selittää artikkelin lukuisat asiavirheet.
Lukijoiden kommentteihin kannattaa suhtautua varauksella, sillä ne voivat olla puolin ja toisin täysin keksittyjä. Moni taho on varmasti taloudellisista syistä harmissaan vhh-ruokavalion yleistymisestä. Rehellisissäkin kommenteissa voi olla takana sellainen ongelma, että kirjoittaja on noudattanut jotakin tämän ruokavalion monista irvikuvista, joita esitellään mediassa harmillisen usein. Kymmenissä tai sadoissa tutkimuksissa ei ole mitään vakavia haittoja havaittu.
Seuraan tilannetta mielenkiinnolla - Kiitos Jari!
VastaaPoistaAjauduinpa tännekin linnkiviidakossa. Mielenkiintoista keskustelua, hyvä että jutun "tekijöiltäkin" on saatu kommentteja.
VastaaPoistaOma huomio on, että Ilta-Sanomat on hyvinkin tiiviisti virallisterveellinen, kun taas Iltalehti huomattavan karppimyönteinen.