maanantai 2. toukokuuta 2016

Uusiseelantilainen koulu siirtyi karppaukseen

Dilworth-koulun henkilökunta oli harmissaan oppilaidensa lihomisesta ja tarttui ongelmaan vaihtamalla kampusten ruokalistat vähähiilihydraattiseen ruokaan.

Dilworth Schoolin oppilaita. Kuva: Peter Meecham

Dilworth School on vuonna 1906 perustettu yksityinen poikien sisäoppilaitos Uudessa-Seelannissa. Koulun kolmella eri kampuksella käy opintietä noin 640 koululaista vuosiluokilla 5-13 eli noin 9-17-vuotiaita poikia.

Junior-kampuksen pääkokki Craig Johnston sanoo, että koulun henkilökunta lannistui, kun koulusta lähti poikia niin lihavina, että he saisivat terveysongelmia myöhemmin elämässään. Koulu halusi laittaa pisteen oppilaidensa lihomiselle ja alkoi uusia ruokalistojaan viime vuonna. Myös kokilla itsellään oli tarvetta laihduttaa, ja hän kokeili uutta ruokavaliota itse ennen sen esittelyä oppilaille ja heidän vanhemmilleen. Johnston laihtuikin 27 kiloa ja totesi ruokavalion toimivaksi.

Ruokalistojen uudistuksessa auttoivat ravitsemusterapeutti Caryn Zinn ja kansanterveystieteen professori Grant Schofield, jotka kannattavat vähähiilihydraattista ruokavaliota. Hiilihydraatit vaihdettiin mahdollisimman vähän prosessoituun ruokaan ja hyviin rasvoihin.

Aamiaisella vaihdettiin säilykehedelmät, murot ja jogurtti muunmuassa makkaraan, munakokkeliin ja tomaattiin. Välipalalla saatetaan syödä juustoa, omenoita ja saksanpähkinöitä. Ruokalistalta löytyy myös esimerkiksi kanansiipiä, tonnikalaa, avokadoleipää ja keitettyjä kananmunia. (Ruokalistalle mahtuu siis hieman leipääkin, mutta hyvin tiukka hiilihydraattirajoitus on tuskin tarpeen kasvaville lapsille.)

Dilworthin pääkokki Robert McDonald sanoo, että ruokalistojen muutos oli kiistanalainen mutta siitä on ollut hyötyä. Oppilaita seurataan yksilöllisesti viikoittain. Poikien vyötärönympätykset ja painoindeksit ovat laskeneet. Pojat kuitenkin kasvavat ja voimistuvat, eivätkä he ole laihdutuskuurilla. Ruokaa tarjoillaan kunnollinen määrä, mutta se on laadukkaampaa ja sisältää vähän hiilihydraatteja ja sokeria.

Oppilaiden edustaja Calvin Le (kuvassa vasemmalla) sanoo, että ruokalistan muutos oli aluksi hankala mutta pojat ovat nauttineet siitä ja oppineet sokerin vaikutuksesta.

Koulun ruokakustannukset ovat nousseet hieman, mutta McDonald suosittelee muutosta muillekin kouluille: "Ruokavalio toimii, ja se parantaa kaikkien terveyttä ja hyvinvointia. Muiden koulujen kannattaa ottaa mallia."

Lähde: Stuff - Dilworth's new diet a recipe for success

Lue myös: Karppaus ja lapset

5 kommenttia:

 1. Tätä juttua on liikkeellä. Miten lienee?

  "Craig Johnston on sittemmin oikaissut uutisen.

  - Jostain lähti huhu, että olisimme vaihtaneet vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Tämä ei pidä paikkansa, noudatamme Uuden-Seelannin ravitsemusneuvottelukunnan laatimia suosituksia, Johnston sanoo.

  Caryn Zinn arvelee, että väärän uutisen taustalla on liha- ja meijeriteollisuuden lobbarit."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, mikä on lähteesi?

   Poista
  2. Caryn Zinn on kertonut samasta uutisessa Facebookissa ja Twitterissä eikä puhu mitään väärästä uutisoinnista. Täältä löytyy:

   https://www.facebook.com/carynzinndietitian/
   https://twitter.com/CarynZinn

   Poista
  3. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14264661/uusiseelantilainen-koulu-siirtyi-karppaukseen

   Täältä löysin jutun. Lähde tuskin nauttii suurta luottamusta.

   Poista
  4. Tuo taitaa olla jonkun Suomi24:n käyttäjän omaa keksintöä. Ilmeisesti kyseinen henkilö ei arvosta liha- ja meijeriteollisuutta.

   Poista