perjantai 26. kesäkuuta 2015

Harvard-professorit: rasvaraja poistettava ravitsemussuosituksista

Dariush Mozaffarian ja David Ludwig kehottavat poistamaan rasvan ylärajan ravitsemussuosituksista. Huonot hiilihydraatit ovat uhka terveydelle.

Dariush Mozaffarian

Yhdysvalloissa valmistellaan uusia ravitsemussuosituksia. Tällä hetkellä ne ovat eräänlaisessa luonnosvaiheessa, ja luonnoksesta on jo poistettu kehoitukset rajoittaa rasvan määrää ravinnossa. Maineikkaat Harvardin yliopiston professorit ja tutkijat Dariush Mozaffarian ja David Ludwig kirjoittivat The Journal of the American Medical Association (JAMA) -tiedelehteen ja esittivät tukensa rasvarajoituksen poistamiselle.

Suosituksen luonnoksessa todettiin, ettei rasvan vähentäminen ja hiilihydraattien lisääminen vähennä sydän- ja verisuonitautien riskiä eikä myöskään ehkäise lihomista. Tärkeämpää on kiinnittää huomiota rasvan laatuun ja syödä terveellisiä ruokia. Luonnos lopettaisi neljä vuosikymmentä valloillaan olleen pyrkimyksen rasvan rajoittamiseen.

David Ludwig
Mozaffarian ja Ludwig kirjoittivat, että rasvarajoitus perustui huoleen ravinnon kolesterolista ja tyydyttyneestä ("kovasta") rasvasta, joiden luultiin lisäävän sydän- ja verisuonitautien riskiä. Nykyään kuitenkin tiedetään, että kova rasva vaikuttaa edullisesti HDL-kolesteroliin ja triglyseridiarvoon ja sillä on hyvin vähäinen vaikutus LDL-partikkeleihin hiilihydraatteihin verrattuna. Tämän vuoksi kovan rasvan vaihtaminen hiilihydraatteihin ei ole laskenut sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Lisäksi rasvan rajoittaminen on rajoittanut myös terveellisten rasvojen kuten pähkinöiden, kasviöljyjen ja rasvaisen kalan käyttöä ja lisännyt prosessoitujen hiilihydraattien kuten valkoisen viljan, perunavalmisteiden ja lisätyn sokerin käyttöä.

Professorien mukaan kokeellisista tutkimuksista on saatu vahvistus sille, että nykysuositusta (Yhdysvalloissa 35 E%) reilummin terveellistä rasvaa sisältävät ruokavaliot vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä. Sen sijaan vähärasvaisen ruokavalion tehosta sydän- ja verisuonitautien, syövän, diabeteksen ja lihavuuden ehkäisyssä ei ole näyttöä. Valkoinen vilja ja lisätty sokeri pikemminkin kasvattavat metabolisen oireyhtymän, lihavuuden ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Viimeisimmissä suomalaisissa rasvitsemussuosituksissa vuodelta 2014 rasvan määrän ylärajaa on nostettu aikaisemmasta 35 prosentista 40 prosenttiin energiasta. Valkoisesta viljasta ja lisätystä sokerista eli ns. höttöhiilareista varoitellaan, muttei mielestäni kovinkaan pontevasti. Noin puolet suomalaisten syömistä hiilihydraateista ovat höttöhiilareita.

Uusien ravitsemussuositusten lopullinen muoto Yhdysvalloissa jää vielä arvailtavaksi. Ne julkaistaan ilmeisesti muutaman kuukauden kuluttua.

Kirjoitus julkaistiin The Journal of the American Medical Association -lehdessä: The 2015 US Dietary Guidelines; Lifting the Ban on Total Dietary Fat
Lue myös: Fat Is Back: Time To Stop Limiting Dietary Fats, Experts Say - Forbes

10 kommenttia:

  1. Kasviöljyjä on kahdenlaisia, jotka pitäisi aine mainita artikkelissa. Prosessoidut (ryspi, rapsi, margariinit, kevitteet, kasvirasvakermat jne...), jotka eivät ole terveellisiä ja ne terveelliset kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että Mozaffarian ja Ludwig tarkoittivat nimenomaan ja sananmukaisesti kasviöljyjä. Prosessoidut kasvirasvasta valmistetut tuotteet eivät välttämättä ole yhtä terveellisiä.

      Poista
  2. Pronutrionist väittää omassa blogissaa kommenttikentässä seuraavaa:

    "Luonnosvaiheessa olevissa amerikkalaisissa ravitsemussuosituksissa todellakin suositetaan, että ruuan sisältämän kolesterolin määrälle ei annetttaisi jatkossa mitään ylärajaa (käytännössä katkaravut ja mahdollisesti kananmunan keltuaiset saisivat vapautuksen). Sen sijaan tyydyttyneeseen rasvaan suhtaudutaan suositusten luonnoksessa aivan yhtä tiukasti kuin ennenkin. Tyydyttynyttä rasvaa nimenomaan suositetaan vähennettäväksi, ja siten voin tai rasvaisen lihan käyttöä ei suositeta, kuten täältä alkuperäislähteestä voitte lukea."

    http://www.pronutritionist.net/kypsytetty-juusto-ja-voi-vaikuttavat-kolesteroliin-eri-tavoin/

    Pitääkö tuo hänen kommenttinsa tyydyttyneestä rasvasta paikkaansa myös tämän uusimman JAMA-artikkelin perusteella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Luonnoksessa on otettu sellainen kanta, että tyydyttyneen rasvan vaihto hiilihydraatteihin ei ole hyödyllistä mutta vaihto monityydyttymättömään rasvaan on. Ja kyllä sitä kehotetaan edelleen rajoittamaan. Mozaffarian ja Ludwig taasen kirjoittivat rasvan kokonaismäärästä.

      Minusta USA:n ravitsemusterapeuttien yhdistyksen ehdotus on järkevämpi: vähennetään sieltä, mikä on haitallisinta, eli huonoista hiilihydraateista. https://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2015/05/18/usan-ravitsemusterapeutit-lopettaisivat-kovasta-rasvasta-varoittelun/

      Poista
  3. Olen jokseenkin samaa mieltä proffien M ja L keskeisen päätelmän (suosituksissa ei tarvetta rajata tietyn makroravinteen saantia % pohjalta) kanssa, mutta heidän perusteluissaan ja kirjoituksensa yksityiskohdissa on useita ongelmia. Keskeisin lienee se, että he sekoilevat prosenttiyksiköiden & absoluuttisen saannin kanssa & päätyvät väittämään jenkkien syövän vähemmän rasvaa (mikä ei pidä paikkaansa, mm. Reijo Laatikainen tämän virhekäsityksen jo oikaisi). Muitakin ongelmia löytyy, puutun niistä pariin Jarin esittämään.

    "Nykyään kuitenkin tiedetään, että kova rasva vaikuttaa edullisesti HDL-kolesteroliin ja triglyseridiarvoon ja sillä on hyvin vähäinen vaikutus LDL-partikkeleihin hiilihydraatteihin verrattuna."

    Juu, tyydyttynyt rasva ei vaikuta apoB-arvoihin suuntaan eikä toiseen, ts. se ei paranna tilannetta länsimaisiin hiilarerihin verrattuna. Miksi kuitenkin pitäisi tyytyä tähän? HDL-C:n nostamisesta safalla ei puolestaan ole osoitettu kokeellisesti olevan minkäänlaista arvoa - johtuen ehkäpä mm. siitä, että safa myös heikentää HDL:n toimintaa mikä on nykykäsityksen mukaan keskeisempää kuin HDL-C. Ts. safa on samaa luokkaa kuin ns. länsimaiset hiilarit - joita ei puolestaan koskaan ole suositeltu.

    "Professorien mukaan kokeellisista tutkimuksista on saatu vahvistus sille, että nykysuositusta (Yhdysvalloissa 35 E%) reilummin terveellistä rasvaa sisältävät ruokavaliot vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä."

    Ei ole olemassa sellaista päätetapahtumatason näyttöä joka tukisi runsasrasvaisia ruokavalioita vs muut terveelliset ruokavaliot. Jos tarkastellaan pelkästään Välimeren ruokavaliolla tehdyistä kokeista (kovimman tason näyttö) saatua näyttöä, niin Lyon Diet Heartissa rasvan osuus jäi alle tuon 35% rajan, PREDIMEDissä ylittyi - myös kontrolliryhmällä. Rasvan osuus kok.E:stä tuskin on ratkaiseva, ellei sitten mennä hyvin alhaiseen saantiin jolloin mm. välttämättömien rasvahappojen optimaalinen/riittävä saanti vaarantuu.

    "Sen sijaan vähärasvaisen ruokavalion tehosta sydän- ja verisuonitautien, syövän, diabeteksen ja lihavuuden ehkäisyssä ei ole näyttöä."

    Tämä on potaskaa, olettaen että pidät nykysuositusten mukaista ruokavaliota vähärasvaisena.

    VastaaPoista
  4. Itse asiassa kommentoit proffien kirjoituksesta referoitua. Veikkaisin, etteivät he pitäisi nykyisiä suomalaisia suosituksia vähärasvaisina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttini ovat perusteluja ja paikkansapitäviä, se lienee keskeisintä.

      Poista
    2. "Professorien mukaan kokeellisista tutkimuksista on saatu vahvistus sille, että nykysuositusta (Yhdysvalloissa 35 E%) reilummin terveellistä rasvaa sisältävät ruokavaliot vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä."

      Tässä mainittiin viitteenä seuraavat:

      4. Appel LJ, Sacks FM, Carey VJ, et al; OmniHeart Collaborative Research Group. Effects of protein, monounsaturated fat, and carbohydrate intake on
      blood pressure and serum lipids: results of the OmniHeart randomized trial.JAMA. 2005;294(19): 2455-2464.

      5. Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, et al; PREDIMED Study Investigators. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med. 2013;368(14):1279-1290.

      Nelonen ei ole minulle ennalta tuttu. Siinä olet oikeassa, että Predimedissä suurin osa kontrolliryhmästäkin käytti rasvaa yli 35 % energiasta.

      Poista
  5. Nelosviite ei ole päätetapahtumatutkimus (joista puhuin) vaan markkeritutkimus.

    VastaaPoista