maanantai 7. lokakuuta 2013

THL: 22 % suomalaisista noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota

THL:n FINRISKI 2012 -tutkimuksen mukaan 22 % suomalaisista pitää vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamista tärkeänä. Aikaisemmassa tutkimuksessa karppaajien osuus oli 17 %, eli se on nousussa.

THL julkaisi viime viikolla blogissaan pienen osan karppaajien tiedoista FINRISKI 2012 -tutkimuksessa. Tiedoista ilmenee karppaajien määrä, kokonaiskolesteroli ja muutamia erilaisia ruokailutottumuksia.


18 % vastanneista ilmoitti, että VHH-ruokavalion noudattaminen on heille tärkeää, ja 4 prosentille se oli hyvin tärkeää.

Viime vuonna julkaistussa THL:n tutkimusraportissa VHH-ruokavaliota noudattavien osuus oli 17 %, eli määrä on ilmeisesti nousussa.


THL:n ja tiedotusvälineiden pelottelusta huolimatta suurimmalla osalla karppaajista kokonaiskolesteroli ei ollut sen korkeampi kuin muullakaan kansalla. "Hyvin tärkeää"-vastauksen antaneella neljällä prosentilla kokonaiskolesteroli oli hieman korkeampi.

On kuitenkin hyvin tärkeää muistaa, että pelkkä kokonaiskolesteroli on varsin karkea tai epätarkka sydän- ja verisuonitautiriskin mittari. Kun rasvan osuus nousee ruokavaliossa, niin kokonaiskolesteroli nousee, mutta samalla HDL-kolesteroli ja triglyseridiarvo parantuvat sekä LDL-hiukasten määrä laskee. Kokonaisuudessaan muutos on myönteinen.

THL on julkaissut toistaiseksi FINRISKI 2012 -tutkimuksesta kokonaiskolesterolin lisäksi vain HDL-kolesterolin, ja se on suomalaisilla parantunut. Lisäksi varsinaisissa karppaustutkimuksissa kolesteroliarvot ovat parantuneet vähärasvaiseen ruokavalioon verrattuna.

Tässä FINRISKI 2012 -tutkimuksessa karppaajat käyttivät enemmän voita ja vähemmän rasvatonta maitoa kuin muut. Margariinin ja öljyn käytössä ei ollut kovin suurta eroa.

Olisi avoimen terveystiedottamisen kannalta hyvin tärkeää, että THL julkaisisi mahdollisimman pian kaikki tutkimuksessa mitatut kolesteroliarvot niin karppaajilta kuin muultakin kansalta. THL:lle voi lähettää palautetta laitoksen Facebook-sivulla ja nettisivuilla.

Lähteet:
THL:n blogi: Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen selittää vain osan väestön kolesterolitason noususta
THL: 17 % suomalaisista noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota (2012)

Lue myös:
Ruotsin terveysviranomaiset: karppaus tehokasta ja turvallista

7 kommenttia:

 1. mä en kyllä osaa lukea tuota taulukkoa ollenkaan...kun miten tuo on alun alkaen tehty, eihän vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat pääsääntöisesti käytä voita "leivän" päällä, koska eivät syö leipää...ja toisekseen yleensä käyttävät varmaankin ennemmin täysmaitoa kuin rasvatonta...koko taulukko on jotenkin sekava ja vaikea tulkintainen...oliskohan niin, että kysymyksen asettelu ja loppuyhteenvedon teko/taulukon laadinta on jotenkin sekaisin keskenään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin meni hyvä tovi oivaltaa, miten tuota toista taulukkoa pitäisi lukea. Siinä on siis kokonaiskolesteroli ja muutama ruoankäyttötottumus jaoteltu ensimmäisen taulukon kysymyksen vastausten mukaan. (Tämäkin taitaa kuulostaa hankalalta kirjoitettuna.)

   THL on jo pitkään kohdistanut terveysasioissa huomionsa lähes yksinomaan leivänpäällysrasvoihin. Ehkä sen vuoksi kysymykset ovat kummallisia vhh-ruokavaliota noudattavan näkökulmasta.

   Poista
 2. Eli näissä tulee kyllä mieleen, että tehdään tarkoituksella mm.taulukoita joita ei heti ymmärrä, jotta voidaan sanoa, että kansalaisille nämä ovat liian vaikeita asioita...ja sitten väitetään, että uskokaa nyt vaan kyllä me tiedetään...nimim.eka anonyymi

  VastaaPoista
 3. Oliko noista karppaajia muut kuin ne "hyvin tärkeä" -ryhmän neljä prosenttia ja niistäkin vain osa? Vartiainen kirjoittaa tuossa blogissa: "Vain niiden, jotka pitivät vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamista erittäin tärkeänä hiilihydraattien saanti oli vähäisempää ja heidän tyydyttyneen rasvan saanti oli suurempi kuin muiden."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omasta mielestään noudattavat. Voihan tietenkin olla, että käsitys vhh-ruokavalion sisällöstä vaihtelee. Tämän tarkemmin ei voi oikein sanoa, jos THL ei julkaise tutkimuksen tietoja.

   Poista
 4. Minulle VHH tarkoittaa sitä että päivittäin saadaan keskimäärin alle 100 g hiilihydraatteja. Uskon että suurin osa itsensä "karppaajiksi" mieltävistä syö paljon sitä enemmän hiilihydraattia, tai ei syö rasvaa kuten karppaajat. Toisaalta moni joka ei mielestään karppaa, mahtuu kuitenkin VHH:n määritelmään, esim. osa kivikautisesti syövistä.

  VastaaPoista
 5. Minua jäi ihmetyttämään tuossa se, että tutkimukseen osallistui THL:n mukaan 5827 ihmistä (+kyselylomakkeen lähettäneet) ja tuohon taulukkoon on otettu mukaan vain 4821 ihmistä.

  THL:n blogissa ei myöskään sanottu, että tulokset olisi suhteutettu mitenkään iän tai muiden kolestroliin vaikuttavien asioiden suhteen. Jos ainoa jaottelukriteeri on oletettu ruokavalio, niin ei kai tuo taulukko siinäkään mielessä mitään kerro.

  VastaaPoista