perjantai 3. helmikuuta 2012

Kanadan alkuasukkaat rasvadieetille

Kanadan yleisradioyhtiö CBC esitti muutama vuosi sitten mielenkiintoisen TV-dokumentin My Big Fat Diet. Siinä joukko lihomiseen ja kasvaneeseen diabeteksen riskiin tuskastuneita kalastajakylän asukkaita otti osaa vuoden mittaiseen tutkimukseen, jossa he söivät kuten esi-isänsä: Proteiinia, rasvaa, vähän sokeria ja tärkkelystä.

Länsimaiseen ruokavalioon siirtyneillä Kanadan alkuasukkailla diabetes on jopa viisi kertaa yleisempää kuin eurooppalaista syntyperää olevalla väestöllä. Heidän esi-isiensä ruokavalio koostui pääasiassa kalasta ja muista merenelävistä, lihasta, marjoista sekä villeistä kasveista. Tällainen ruokavalio muistuttaa monilta osin nykyaikaista vähähiilihydraattista ruokavaliota. Tutkimuksen ruokavalioon sisältyi lisäksi kananmunia, kasviksia ja juustoa.

Dokumentti kestää noin kolme varttia. Se on englanninkielinen ja valitettavasti suomenkielistä tekstitystä ei tällä hetkellä ole saatavilla. Dokumentin voi katsoa YouTube-videopalvelussa seuraavasta linkistä: My Big Fat Diet

Seuraava kappale sisältää "juonipaljastuksia". Jos et halua tietää tutkimuksen tuloksia ennen dokumentin katsomista, niin älä lue eteenpäin!

Noin puolet koehenkilöistä (40 hlö) noudatti ruokavaliota vähintään 4 kuukautta, ja heidät otettiin mukaan lopputulosten laskentaan. Nämä henkilöt olivat ruokavaliolla keskimäärin vajaat 8 kuukautta. Henkilöt pudottivat painoa keskimäärin 10 kiloa, 10 prosenttia painostaan. Samaten vyötärönympärys kapeni 10 prosenttia. Veren HDL-kolesteroli, triglyseridit ja kolesterolisuhteet paranivat. Osa koehenkilöistä oli diabeetikkoja ja heillä veren pitkäsokeri laski.

Tutkijat tiivistävät, että elämäntapamuutos perinteisemmän ruokavalion suuntaan on mahdollista paikallisen hoitohenkilökunnan johdolla. Tutkimuksen läpi käyneet henkilöt saavuttivat merkittäviä parannuksia painoon, tyypin 2 diabetekseen ja metabolisen oireyhtymän osatekijöihin.

Lisätietoja ohjelmasta ja tutkimuksesta löytyy CBC:n nettisivuilta.

4 kommenttia:

  1. Ilman paikallisen hoitohenkilökunnan apua saavat suomalaiset tehdä elämäntapamuutoksensa. Ikäänkuin parannukset painon, metabolisen oireyhtymän ja kakkostyypin diabeteksen suhteen ilman lääkkeitä eivät kiinnostaisi? Miksi näin?

    VastaaPoista
  2. Ihminen on siitä metka olento, että se haluaa kaiken nyt ja tällä sekunnilla. Kun rinnakkain ovat lääketeollisuuden lupaukset salamannopeasta parantumisesta ja elämänohjeet tyyliin: "Syö vaan hiilareita kunhan muistat ottaa insuliinin," ja toisaalta vaihtoehto hitaasta paranemisesta rajoittavan ruokavalion avulla, moni kääntyy helposti pikaratkaisujen puoleen. Pelkäämme pitkän linjan muutoksia niin, että tyydymme ennemmin helppoon vaihtoehtoon, joka antaa oikeutuksen jatkaa samaa elämäntapaa johon olemme tottuneet ja turtuneet.

    Samalla saamme heittää vastuun huonosta olosta lääketeollisuuden harteille; he tietävät missä mättää, heillä on pilleri vaivaan kuin vaivaan. Jos ei tehoa, voit aina valittaa ja saada uusia lääkityksiä.
    Pilleri on helppo napata suuhun säännöllisesti, kun taas pysyvät ja radikaalit elämäntapamuutokset vaativat sisukkuutta, päättäväisyyttä ja todellista tahtoa muuttaa elämä kerta heitolla parempaan suuntaan. Ja apua; siinä täytyy itse ottaa vastuu tekemisistään, ketään muuta et voi syyttää kun peilikuvaa jos menee metsään ;) Eihän sellaista itsesyyttelykierteen aiheuttamaa ahdistusta kukaan normi-ihminen halua osakseen kun voi samalla vaivalla "parantua" muutamalla tabulla?

    Kiitos linkistä,todella havainnoiva video vaikka muistelen nähneeni samantapaisen joskus ennenkin. Silloin taisi olla kyseessä jonkun Australian saaren alkuperäisheimon jäsenet ja tulokset olivat saman suuntaiset. Kyllä sen jo maalaisjärki sanoo, että länsimainen ravinto on kaukana ihmisen luontaisesta ja terveyttä edistävästä ravinnosta. Harmi vaan, että tämän totuuden iskostamiseksi tarvittaisiin maalaislääkäri jos toinenkin kiertämään Suomea ja aivopesemään kansaa oikeaan suuntaan. Miksi me ihmiset ollaan niin kovapäisiä, sillonkin kun kyseessä on yhteinen hyvä, kansan terveys!?

    VastaaPoista
  3. Kummallista kyllä mutta tuota itse tutkimusta ei kait vielä ole julkaistu kuitenkaan missään?

    VastaaPoista
  4. En löytänyt minäkään, eli ilmeisesti ei ole julkaistu. Samalta porukalta löytyy kyllä muita tutkimuksia sitten.

    VastaaPoista