perjantai 16. joulukuuta 2011

Schwab: Huostaanottopuheet median luoma kohu

Iisalmen Sanomat uutisoi 27. marraskuuta Ursula Schwabin todenneen, että "liiallisen karppausinnon takia Suomessakin on jo jouduttu harkitsemaan lasten huostaanottotapauksia". Tuota samaa uutista toistivat Iltalehti, YLE, MTV3, Savon Sanomat, Aamulehti ja moni muu paikallinen sanomalehti. Nyt Ursula Schwab kuitenkin yrittää vetää puheitaan takaisin. Hän kirjoitti ravitsemusterapeuteille ja muille ravitsemusalan ammattilaisille lähettämässään sähköpostiviestissä, ettei hän ole missään haastattelussa puhunutkaan huostaanotoista. Schwabin mukaan kyseessä on median luoma kohu.

Koska Iisalmen Sanomien uutinen ja Ursula Schwabin viesti ovat ristiriidassa keskenään, pyysin sekä lehden toimitusta että Schwabia kertomaan tarkemmin tapahtumien kulusta. Toimituksen mukaan Schwab on nähnyt oman osuutensa lehtijutusta jo etukäteen, eikä hän ole jälkikäteenkään pyytänyt jutun oikaisua. Schwab ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa minulle mitenkään.

Bloggaaja Satu Wiren tiedusteli 30. marraskuutta Schwabilta uutisoinnin ja huostaanottopuheiden taustoja. Tuolloin Schwab ei vielä sanonut uutisen olleen median luoma kohu. Omasta mielestäni taasen on kovin erikoista, että Scbwab alkaa kyseenalaistamaan uutisen sisältöä vasta lähes kolme viikkoa sen julkaisun jälkeen.

Kuka puhuu totta ja kuka ei? Sitä voimme miettiä Schwabin selvitystä odotellessamme. YLE uutisoi viime toukokuussa, että sanomalehtien toimitusten painostaminen mainostajien taholta on melko yleistä. Toivottavasti tässä tapauksessa ei kuitenkaan ole sellaisesta kyse.

3 kommenttia:

 1. "Toimituksen mukaan Schwab on nähnyt oman osuutensa lehtijutusta jo etukäteen, eikä hän ole jälkikäteenkään pyytänyt jutun oikaisua."

  Tuon saman tekstin minäkin sain sieltä toimituksesta sähköpostitse alkuperäisen jutun kirjoittajalta. Ollaan oltu samalla asialla. Olen hämilläni kanssa kovin ristiriitaisista kirjoituksista. Miksi US ei kieltänyt sanoneensa mitään jo silloin, kun minun tietolähdekysymykseeni vastasi?

  t. Satu W

  VastaaPoista
 2. Itä-suomen yliopistossa taitaa olla omana oppiaineena paskan puhuminen. Ainakin sieltä tuntuu näitä "oman-totuudeen" puhujia tulehan enemmän kuin muista sivistyksen kehdoista.

  VastaaPoista
 3. Ursula Schwab ja kalaöljy
  http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=22&t=3976

  VastaaPoista