perjantai 9. joulukuuta 2011

Kahden päivän karppaus parempi kuin viikon kalorirajoitus

Tuoreessa englantilaistutkimuksessa selvitettiin kolmen erilaisen ruokavalion vaikutusta painon pudotukseen ja rintasyöpäriskiin liittyviin veriarvoihin. Tutkimuksessa oli mukana 115 naista, joiden suvuissa on esiintynyt rintasyöpää. Naiset jaettiin satunnaisesti noudattamaan neljän kuukauden ajan kolmea erilaista ruokavaliota:
  1. Vähähiilihydraattinen ja vähäkalorinen ruokavalio kahtena päivänä viikossa
  2. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ilman kalorirajoitusta kahtena päivänä viikossa; mm. vähärasvaista lihaa, oliiveja ja pähkinöitä
  3. Vähäkalorinen välimeren ruokavalio joka päivä
Molemmat vähähiilihydraattiset ruokavaliot (1, 2) olivat parempia kuin vähäkalorinen välimeren ruokavalio (3) painon pudotuksen, rasvaprosentin ja insuliiniherkkyyden suhteen. Paino putosi keskimäärin noin 4 kg vähähiilihydraattisilla ruokavalioilla (1, 2) ja 2,4 kiloa vähäkalorisella välimeren ruokavaliolla (3). Insuliiniherkkyys parani vastaavasti 22, 14 ja 4 prosenttia.

Johtavan tutkijan mielestä oli mielenkiintoista, että vähähiilihydraattinen ruokavalio ilman kalorirajoitusta (2) oli yhtä tehokas kuin vähähiilihydraattinen ja vähäkalorinen ruokavalio (1). Laihdutus ja parempi insuliinitaso pienentävät rintasyövän ja muiden tautien riskiä.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain syöpätutkimusyhdistyksen (American Association for Cancer Research) vuosikokouksessa. Lue lisää: Intermittent, Low-Carbohydrate Diets More Successful Than Standard Dieting, Present Possible Intervention for Breast Cancer Prevention (englanniksi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti