perjantai 16. maaliskuuta 2012

MTV3:lle huomautus karppausjutusta JSN:lta

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut MTV3:lle huomautuksen, koska se on nettisivuillaan MTV3.fi rikkonut hyvää journalistista tapaa. MTV3 julkaisi karppauksesta varoittelevan kirjoituksen samaan aikaan ja samassa yhteydessä Vaasan leipämainoskampanjan kanssa.


Kirjoittelin jo viime vuoden elokuussa tuosta samasta artikkelista, joka oli alunperin julkaistu Ilta-Sanomissa ja se referoitiin MTV3:n nettisivuilla. Artikkelissa leimattiin karppaus vaaralliseksi ja väitteelle esitettiin useita kummallisia ja totuudenvastaisia perusteluja. Itse asiassa toinen artikkelissa esiintynyt asiantuntija ilmoitti minulle myöhemmin, että häntä on siteerattu väärin. Lue lisää: Tiedotusvälineissä julkaistaan myös virheellistä tietoa VHH-ruokavaliosta

Vaikka artikkelin asiasisältökin oli virheellinen, niin JSN:n huomautus kohdistettiin itse artikkelin sijaan tapaan, jolla artikkeli ja leipämainoskampanja yhdistettiin. Artikkeli laitettiin samalle sivulle leipämainoskampanjan kanssa sellaisella tavalla, että sen katsottiin luovan vahvoja mielikuvia. Artikkelin ja mainoskampanjan rajaa ei pidetty selvänä. Mainoskampanjan päättyessä myös artikkeli poistettiin samaan aikaan, ja siitä jätettiin näkyviin lyhennetty versio. JSN ei pystynyt selvittämään MTV3:n mahdollista kaupallista hyötyä.

Tällä tavalla siis Suomessa menevät elintarviketeollisuuden mainonta ja tiedotusvälineiden asiakirjoitukset sekaisin. Jääköhän muita vastaavia tapauksia paljonkin JSN:lta tutkimatta ja huomauttamatta?

JSN:n päätös kokonaisuudessaan on luettavissa seuraavasta linkistä: 4669/TV/11

3 kommenttia:

  1. Miten voit kirjoittaa makeutusaineista, että aspartaami on ilmeisesti turvallinen ja sitten todeta ei kestä kuumennusta!

    Aspartaamin haitoista löytyy tietoa.

    Auringonvaloon jätettyyn aspartaamilla makeutettuun juomapulloon alkaa kertyä formaldehydiä.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista