tiistai 12. toukokuuta 2015

Vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio vakiintunut Suomessa

THL:n AVTK-tutkimuksessa on kerätty tietoa vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisesta vuodesta 2011 alkaen. Tuoreimmassa vuoden 2014 tutkimuksessa VHH-ruokavaliota noudatti noin 18 prosenttia suomalaisista.

THL:n suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVTK) -tutkimus kartoittaa vuosittain työikäisen (15−64-vuotiaat) väestön elintavoissa tapahtuneita muutoksia. Eri vuosien tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia. Vuonna 2014 kyselyyn vastasi 2630 työikäistä.

Lähde: THL:n AVTK-tutkimukset vuosilta 2011-2014

Maanantaina julkaistiin tuorein tutkimusraportti keväältä 2014. Vähähiilihydraattista ruokavaliota kertoi noudattavansa 17,3 % miehistä ja 18,0 % naisista. VHH-ruokavalion suosio painottui sekä miehillä että naisilla vanhempiin ikäryhmiin, mutta myös 25-34-vuotiailla naisilla suosio oli korkea.

Vuonna 2014 suosio oli laskenut hieman vuosien 2012 ja 2013 huippulukemista mutta on silti suurempi kuin vuonna 2011. Miehet ovat kirineet naiset kiinni kahtena viimeisenä vuotena.

Vertailun vuoksi vuonna 2014 vähärasvaista ruokavaliota noudatti noin 21 % suomalaisista ja kasvisruokavaliota 3 % miehistä ja 4 % naisista.

41 % miehistä ja 34 % naisista ei noudattanut mitään erityisruokavaliota.

Lisätietoja tutkimuksesta THL:n sivuilla: Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVTK)

4 kommenttia:

 1. Lääketieteen tohtori Juhani Knuuti suhtautuu blogissaan hiilareiden vähentämiseen yhtä ylimielisesti ja asiantuntemattomasti kuin vanhemmat kollegansa:

  ”Dieetin valinta varmaan myös kertoo ihmisen trendikkyydestä. Pari vuotta sitten kaikki karppasivat mutta kuka enää tänään kehtaisi tunnustaa olevansa tämän vanhanaikaisen dieetin toteuttaja? ”

  Sitä ollaan niin viisasta ja niin faktaa, mutta heitellään väitteitä olan yli yhtään tosiasiaa tarkistamatta.

  Nämä kyselytutkimukset ovat kuitenkin sikäli hankalia tulkita, että vhh:ta tai karppausta ei ole tarkoin määritelty eivätkä maallikot, kuten eivät asiantuntijatkaan, pääsääntöisesti lainkaan hahmota paljonko hiilareita tulee massana tai E%-osuutena syömiinsä ruokiin.

  Matti Uusitupa, voimakas vhh:n vastustaja, antoi esimerkin hyvästä ateriasta: Omena, ruisleipä, kala ja rypsiöljy. Normaaleilla annoksilla tuohon tulee alle 20 E% hh:sta. Itse syön yleensä enemmän hh:ta. En siis ole yhtä tiukka karppaja kuin Masa :)

  Sami Uusitalo
  Dipl. ins. Espoo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään ylimielisyyttähän tuossa ei ollut vaan kyse oli ihan ironiasta koskien ihmisten dieettihöyrähdyksiä. Siis niitä "tää-on-se-ainut-oikea". Kuulostaako tutulta? :-)

   Poista
 2. Varmaankin turha odottaa, että lääkärit olisivat ravitsemuksen asiantuntijoita, kun edes kaikki ravitsemusterapeutit eivät ole:

  http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.com/2015/04/petteri-lindblad-karppaus-on-ihmedieetti.html

  VastaaPoista
 3. Karppaushan on todellakin vanhanaikainen tapa ravita itseään. Sitä harjoitettiin jo paljon ennen sitä kuin viljat tulivat ruokavalioa pilaamaan.

  Tramppa

  VastaaPoista