THL:n johtajat kampanjoivat FINRISKI-tutkimuksen avulla karppausta vastaan, mutta THL ei ole lupauksistaan huolimatta julkaissut karppaajien tutkimustuloksia.
THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi FINRISKI 2012 -tutkimuksen tuloksia ensimmäisen kerran elokuussa 2012. Laitos tiedotti, että suomalaisten kokonaiskolesteroli on noussut ja muutos on terveydelle haitallinen. Useat tiedotusvälineet puolestaan kertoivat THL:n johtajien Pekka Puskan ja Erkki Vartiaisen henkilökohtaisiin näkemyksiin perustuen, että nimenomaan karppaus olisi nostanut kolesterolia ja satoja uusia sydänkohtauksia on tiedossa.Tutkimustuloksiin sisältyivät karppaajien tiedot, mutta THL ei julkaissut niitä. Lisäksi THL jätti julkaisematta muut kolesteroliarvot kuin kokonaiskolesterolin, vaikka kaikkien arvojen avulla kansanterveyden muutosta voitaisiin arvioida tarkemmin.
Joudun valitettavasti käsittelemään tätä samaa aihetta jo kolmannen kerran, koska ensimmäisten tuloksien julkaisemisesta on kulunut jo vuosi, mutta THL ei ole edelleenkään julkaissut karppaajien tuloksia.
THL:n Erkki Vartiainen lupasi minulle sähköpostiviestissä syyskuussa 2012, että karppaajienkin tulokset julkaistaan. Lisäksi THL kertoi Iltalehden artikkelissa joulukuun alussa 2012, että tulokset julkaistaan "todennäköisesti lähikuukausina". Siitäkin on jo noin seitsemän kuukautta aikaa.
Iltalehti 3.12.2012 |
THL ei julkaise karppaajien tuloksia FINRISKI 2012 -tutkimuksesta mahdollisesti sen vuoksi, että THL:n johtajat Pekka Puska ja Erkki Vartiainen eivät halua niitä julkaistavan. Tutkimuksen tulokset ovat ehkä ristiriidassa Puskan ja Vartiaisen henkilökohtaisten näkemyksien ja tavoitteiden kanssa. Tuloksissa karppaajien kolesteroliarvot ovat ehkä paremmat kuin muulla kansalla.
Kuten sanoin, tämä on arvaus, ja saatan olla aivan väärässä. Jos Puska ja Vartiainen kertovat todellisen syyn, niin julkaisen sen täällä oikein mielelläni.
Lue myös aikaisemmat kirjoitukseni aiheesta:
Virheellisiä johtopäätöksiä FINRISKI-tutkimuksesta (elokuu 2012)
THL pelotteli turhaan: Karppaus paransi kansan kolesteroliarvoja (marraskuu 2012)
I know it!!! Työpaikalla vuosi sitten otettiin verenkuva ja kolesteroli-arvoni olivat hoitajan mukaan jopa matalat. Naureskelin itse sanoessani "aika hyvin karppaajalta, joka vetää kolme munaa ja pekonia aamiaiseksi." niin oikeesti tein.
VastaaPoistaKarppauksessa itsessään tuskin on mitään vikaa, päinvastoin. Karppausbuumin lieveilmiöt ovat se huono asia. Ihminen luonnostaan haluaa perustella hänelle helpoimman ja miellyttävimmän reitin. Karppausbuumi toi mukanaan hyvää uutta tietoa rasvoista ja hiilareista, mutta kasvirasvoja vihaava normiäijä saa perustelun sille miksi hän voi vetää sormen vahvuudelta voita leipänsä päälle; se on terveellisempää. Pekoni kylkeen vielä. Saa vetää.
VastaaPoistaEm. esimerkki sisältää koko ongelman: otetaan kaikista ruokavalioista se itselle mieluisin osa. Kaljaa, perunaa ja leipää palaa siinä missä ennekin, mutta vähärasvaiset ja -kaloriset tuotteet vaihtuvat voihin, täysmaitoon ja massiiviseen määrään rasvalihaa.
Viljatuotteiden tai muiden hiilihydraattien ja maitorasvan runsas yhtäaikainen käyttö ei todennäköisesti ole terveellistä. En suosittele.
PoistaNormiäijä vetää sitten voita ruisleivälle ja pullalle. Eikä muutenkaan juuri muuta ruokailutottumuksiaan ja väittää karppaavansa. Kuten esimerkki kertookin selväsanaisesti.
VastaaPoistaMinä puolestani ihmettelen nyt sitä, että eikö kukaan muu ole vaihtanut kevytskeidoja normirasvaisiin tuotteisiin ja kasviksia sen muun hötön tilalle. En pelkää "rasvalihaa", sillä sitä ei lautaselta löydy yhtään enempää kuin ennenkään, ehkä jopa päin vastoin. Mutta kasvikunnasta on löytynyt herkkuja, joista en ennen ruokavalioremonttia ole edes tiennyt. Täysmaitoa olen kyllä aina käyttänyt. Sen olen tosiaan huomannut, että lautasella on kypsennettyjä kasviksia ja salaattikipossa raakoja. Kasviksia meneekin sitten varmaan kilo päivässä.
Että sellainen karppaaja... (hyväkarppi, eli vähän enemmän hiilareita, nekin tosiaan kasviksista)
Olin äskettäin Elixi -yrityksen tiedotustilaisuudessa, joka oli suunnattu terveystoimittajille. Siellä luennoi ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. Hänellä oli aiheena "Karppailua vai pelkkää tarkkailua - diabeteksen ehkäisy ja hoito ruokavalion keinoin". Normaalijärjellä varustautunut olisi odottanut kuulevansa muutakin kuin pelkkää karppausideologian selvittelyä. Kun hyvinkin tunnetulla ravitsemusterapeutilla, joka taatusti saa kutsuja moniin tilaisuuksiin puhumaan mm. karppauksesta, lähestyy diabeetikon ruokavalio niin ammattitaidottomasti kuin Partanen sen tekee, niin ei ihme, että kansa on ymmällään terveystoimittajia myöten. "Karppaus on ok, kunhan se tehdään järkevästi", sanoi Partanen. Tuo kuulostaa järkeenkäyvältä, mutta mitä enemmän Partanen puhui järkevästä karppaamisesta, sitä enemmän terveystietoinen toimittaja oivaltaa, että sellainen karppaus, joka lähestyy Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia, EI VOI OLLA KARPPAUSTA! Eikä karppaus tietenkään ole sitä, että jätetään "voileipäralli" pois illalla. Partaselle kunnia siitä, että jo sietää karppausta. Enää puuttuu Partaselta ja monelta muulta ravitsemusterapeutilta tieto siitä mitä karppaus on. Ilman tuota tietoa kannattaa sulkea korvansa silloin kun ravitsemusterapeutti puhuu karppauksesta. Ilmoitamme Jarin kanssa sitten kun korvat voi avata.
VastaaPoistaSamanlaistahan on kuulunut muiltakin henkilöiltä: "Karppaus on ok, kunhan sen tekee, kuten Minä sanon."
PoistaJa yleensä siihen "oikeaan" tapaan on sitten ujutettu mukaan paljon valtion suosittelemia elintarvikkeita, ja se muistuttaa jo kovin vähän karppausta.
Uusin meta-analyysi kertoo hämmentävää tietoa tyydyttyneistä rasvoista:
VastaaPoista"◦Voin ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden yhteydestä ei löytynyt kriteerit täyttäviä eteneviä väestötutkimuksia." (ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen blogi)
Ja niin kuin Puska on meitä juuri voilla ja maitorasvalla pelotellut.
Autoklinikkatutkimuksestakaan ei prof. Salmisen mielipidekirjoituksen lisäksi ole tihkunut mitään tietoa. Jari, tunnetko intoa ryhtyä laajempaankin tivaamiseen? Jos, niin voin lähettää oman autoklinikkatutkimusta koskevan salapoliisityöni tulokset.
VastaaPoistaAnna-Liisa, julkaisen mielelläni muidenkin kirjoituksia, jos ne liittyvät blogin aiheeseen.
PoistaJari, ei minulla mitään varsinaista blogimerkinnöksi sopivaa kirjoitusta asiasta ole. Vain muistiinpanoja omasta selvittely-yrityksestäni, josta salaa toivoin sinun innostuvan selvittelemään lisää. :)
VastaaPoistaLähetän toista kautta muistiinpanoni.
voi hyvät nuoret, ottakaa selvää mitä terveet syövät vanhat syövöt ja mitä ovat syöneet 20-30-40 vuotiaana. 72/69v ja 93v elävät, (minä, vaimoni ja äitini, isäni kuoli 94v, viime vuonna.
VastaaPoistaEli olen sitä mieltä että kaikki erikoisuudet ovat pahasta ja aiheuttavat makkaroita vyötärölle yms. Parasta, syödä hieman niukasti, vanhempani ovat eläneet viimeiset 30 v lähes maitoon keitetyllä vehnäjauhovellillä ja perunalla. Me vaimon kanssa laitetaan 7 litran kattilaan perunaa, lihaa sekavihanneksia ja keitetään, sitä syödään 3-4 kertaa sinä päivänä. Sama taas seuraavana päivänä. Illalla on puoli - 1 litra vanilja jäätelöä ja sitten sänkyyn. 25v ei ole ollut mitään sairauksia. Myös ruisleipää syömme, haemme taikinan jossa ei ole suolaa, leipomosta ja pakastamme sen ja teemme leipiä 2-3 kertaa viikossa.
Tärkeintä on pieni määrä, max 3-4 dl, eikä syödessä saa juoda, vettä 1 h ruokailun jälkeen. Ja suolaa kannatta välttää, varsinkin suolaa jossa ei ole jodia, meillä ollut vuosia takaperin paha puute Jodista.
tietoa ja tietoa, oletko ajatellut että eri maiden "Heikkilät" saavat pidettyä kovaa ääntä ja kirjoiteltua useille sivuilla, ei se tiedoksi asia tee vaikka niitä julkaistaankin tuhansia sivuja.
VastaaPoistakun luet eri maiden terveysviranomaisten sivuja, ovat ne melko yhteneväisiä, minä uskon niihin ja hienosti menee, niin itellä kuin 17 jälkeläiselläkin.