maanantai 29. huhtikuuta 2013

Onko karppaus vaarallista? -kirja

Tukkiiko karppaus verisuonet? Tappaako se diabeetikot? Väitetään, ettei karppauksen pitkän ajan turvallisuudesta ole riittävästi tutkimustietoa. Viime vuosina tilanne on kuitenkin korjaantunut jossakin määrin, tosin tieto uusista tutkimuksista ei välttämättä kantaudu varoittelijoiden korviin.
Aktiivinen nettikeskustelija ja bloggaaja Jari Ristiranta on penkonut olemassaolevat pitkäaikaistutkimukset karppauksen terveysvaikutuksista. Tässä e-kirjassa kurkistetaan karppaajan verisuoniin ja pengotaan diabeetikoiden kuolleisuustilastoja. Pääsemme tutustumaan oikeiden ihmisten elämään ja terveyteen. He noudattavat ihan oikeaa vähähiilihydraattista ruokavaliota, ja heidän terveydentilaansa seuraavat oikeat tutkijat. Lue, mikä on tutkijoiden vastaus kysymykseen: "Onko karppaus vaarallista?"

Kirja on julkaistu 10. kesäkuuta 2013, ja sen voi ostaa joko suomalaisista e-kirjakaupoista (kopiosuojattuna) tai suoraan kirjoittajalta (vesileimalla). Kirjan hinta on 3,90 euroa, ja siinä on noin 40-50 sivua lukulaitteesta riippuen.

Kirja on EPUB-muodossa. EPUB on avoin standardi ja tuetuin e-kirjojen tiedostomuoto. Kirjaa voi lukea tavallisilla tietokoneilla, taulutietokoneilla (tableteilla), älypuhelimilla ja monilla muilla laitteilla.

Suositeltavia lukuohjelmia ovat Windows- tai Mac-pohjaisille tietokoneille Adobe Digital Editions, Android-pohjaisille laitteille Aldiko Book Reader tai Bluefire Reader ja Applen kannettaville laitteille (iPhone, iPad, iPod touch) iBooks. Jos ostat kirjan jostakin e-kirjakaupasta, niin noudata kyseisen kaupan omia ohjeita lukuohjelman asennuksessa.

Ennen kirjan ostamista voit kokeilla EPUB-muotoisen e-kirjan lukemista omalla tietokoneellasi tai laitteellasi lataamalla vaikkapa Aleksis Kiven Seitsemän veljestä e-kirjana ilmaiseksi tästä linkistä.

Tilaa kirja

Elisa Kirja -palvelusta: Jari Ristiranta: Onko karppaus vaarallista?
Booky.fi-kirjakaupasta: Jari Ristiranta: Onko karppaus vaarallista?

Tilaa suoraan kirjoittajalta

Voit tilata kirjan suoraan kirjoittajalta täyttämällä allaolevalle lomakkeelle nimesi ja sähköpostiosoitteesi ja painamalla Buy Now -nappulaa. Maksu suoritetaan turvallisen ja luotettavan PayPal-maksujenvälitysjärjestelmän kautta. Maksu onnistuu ainaki Visa- ja Mastercard-korteilla, joiden käyttö nettiostoksiin on sallittu.

Jokainen kopio vesileimataan omistajan nimellä, joten kirjaa ei voi ladata välittömästi tilauksen jälkeen. Se toimitetaan sähköpostitse yleensä viimeistään seuraavana arkipäivänä tilauksesta. Kesäkuussa 2013, aivan julkaisun jälkeen, pyrin kuitenkin toimittamaan kirjat jo samana päivänä, jos suinkin mahdollista.

Kirjan hinta on 3,90 euroa.

(Jos tilaat kirjan lahjaksi, merkitse alle lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite. Kirja lähetetään sähköpostitse tilaajalle, mikäli maksujärjestelmä välittää tilaajan sähköpostiosoitteen.)


Etunimi Sukunimi
Sähköpostiosoite

Näyte kirjasta

Karlshamnin tutkimus Ruotsista, 3 vuotta ja 8 kuukautta

Tätä tutkimusta johtanut Jörgen Vesti Nielsen työskenteli diabeteslääkärinä 30 vuotta. Tutkimuksen koehenkilöt olivat kakkostyypin diabeetikoita. Nielsen toimi ylilääkärinä Karlshamnin sairaalassa Ruotsissa. Nykyään hän on jo eläkkeellä.

Vesti Nielsen kertoi ruotsalaisen blogin haastattelussa, miten idea tutkimuksesta syntyi. Ylipainoinen ja kakkostyypin diabetesta sairastava henkilö, mahdollisesti Vesti Nielsenin ystävä tai potilas, kävi puolen vuoden matkalla Yhdysvalloissa. Takaisin Ruotsiin palatessaan tämä henkilö oli laihtunut ja diabeteksen oireet olivat poissa. Hän kertoi Vesti Nielsenille noudattaneensa matkallaan ruokavaliota, joka sisältää paljon rasvaa.

Vesti Nielsen ei ollut aluksi uskoa kuulemaansa. Hänelle oli lääkärinä opetettu, että rasva lihottaa ja on haitallista diabeetikoille. Vähähiilihydraattista ja runsasrasvaista ruokavaliota käsittelevää tutkimustietoa läpi käydessään hänelle kuitenkin selvisi, että ruokavalio oli auttanut laihtumaan ja parantamaan kolesteroliarvoja ilman haittavaikutuksia. Kakkostyypin diabeetikoilla se oli myös parantanut verensokerin hallintaa. Lopulta hän halusi tutkia ruokavalion vaikutuksia omilla potilaillaan.

Tutkimus käynnistettiin vuonna 2003. Kaikki mukaan otetut potilaat olivat ylipainoisia kakkostyypin diabeetikkoja. Heidän painoindeksinsä oli vähintään 30, eli kyse oli merkittävästä ylipainosta. Paino oli keskimäärin 101 kg. Potilaat olivat 50-70-vuotiaita. Heillä oli vaikeuksia verensokerin ja painon hallinnassa. Kenelläkään ei ollut havaittu sydän- ja verisuonitauteja tai kilpirauhasongelmia.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota (kuvassa VHH) noudattavien koeryhmään valittiin 16 potilasta, ja 15 potilasta vertailuryhmään, joka noudatti ravitsemussuosituksista tuttua diabeetikoille tavanomaisesti suositeltavaa vähärasvaista ruokavaliota (VR). Kummallekin ryhmälle suositeltiin myös puolen tunnin liikuntaa päivittäin.

Koeryhmän vähähiilihydraattinen ruokavalio sisälsi energiaa 1800 kcal päivittäin miehillä ja 1600 kcal naisilla. Energiasta 20 % tuli saada hiilihydraateista, 30 % proteiinista ja 50 % rasvasta. Päivittäinen hiilihydraattien saanti oli noin 80-90 grammaa. Hiilihydraattien lähteinä suositeltiin kasviksia ja salaattia. Tavallisen leivän sijaan suositeltiin näkkileivän käyttöä. Näkkileipäviipaleessa oli 3,5-7 grammaa hiilihydraatteja. Muita leipiä, pastaa, riisiä, perunoita ja aamiaismuroja ei suositeltu syötäväksi. Välipaloista neuvottiin luopumaan.

Vertailuryhmässä energiansaantisuositus määriteltiin yksilöllisesti: miehille 1600-1800 kilokaloria ja naisille 1400-1600 kilokaloria. Energiaravintoaineiden suhteet olivat sellaiset kuin diabeetikoille yleensä suositellaan, eli 60 % hiilihydraatteja, 15 % proteiinia ja 25 % rasvaa. Hiilihydraattien lähteiksi suositeltiin kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljatuotteita. Ryhmän ruokavalio-ohjeet perustuivat siis virallisiin ravitsemussuosituksiin.

Mitä tutkimuksessa selvisi? Lue lisää kirjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti