maanantai 30. tammikuuta 2012

Vain kaloreillako väliä?

Ainakin YLE ja Aamulehti uutisoivat tänään nettisivuillaan, että laihtuminen on kiinni ainoastaan kaloreista, ja hiilihydraateilla tai ruokavalion koostumuksella muuten ei ole merkitystä. Otsikointi ja uutisointi on tavallaan oikeassa, mutta asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen.

Uutinen perustuu vasta julkaistuun tutkimukseen, jossa vertailtiin erilaisia proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien määriä laihdutustulokseen kahden vuoden aikana. Mitään eroja ei ruokavalioiden välillä havaittu. Varsinaista vähähiilihydraattista ruokavaliota ei ollut tutkimuksessa mukana lainkaan. Suunnitelman mukaan matalin hiilihydraattien määrä oli vain noin kolmanneksen vähemmän kuin nykyisissä ravitsemussuosituksissa. Todellisuudessa erot jäivät vieläkin pienemmiksi: Kahden vuoden jälkeen ero eri ryhmien hiilihydraattien syönnissä oli vain 10 prosenttia. Kun erot ruokavalioissa ovat näin pieniä, jäävät luonnollisesti myös erot tuloksissa pieniksi.

Monissa muissakin tutkimuksissa ovat erot ruokavalioissa jääneet suunniteltua pienemmiksi. Selitys tähän voi löytyä ainakin parista seikasta: Toisaalta motivaatio laihtua voi laskea pidemmällä aikavälillä, ja toisaalta tutkimuksissa arpa voi antaa sellaisen ruokavalion, joka ei kunkin koehenkilön kropalle tai ruokakulttuurille ole sopivin mahdollinen. Tutkimuksissa tähän "arvontaan" on hyvät syyt, mutta todellisessa elämässä voimme valita itse ruokavaliomme ja onnistua siten paremmin.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion teho laihdutuksessa perustuu toki kaloreihin, energiavajeeseen. Ruokavalio kuitenkin parantaa kylläisyyttä, jolloin energiavajeen saavuttaminen etenkin pitkällä aikavälillä voi olla helpompaa kuin vähärasvaisella ruokavaliolla. Tämä on se avainasia. Nälkä on laihduttajan pahin vihollinen. Harva vapaudessa elävä ihminen pystyy vastustamaan nälkää ikuisesti.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Effects of 4 weight-loss diets differing in fat, protein, and carbohydrate on fat mass, lean mass, visceral adipose tissue, and hepatic fat: results from the POUNDS LOST trial

3 kommenttia:

 1. Minun mielestäni on ala-analyysi kauan sitten julkaistusta Sacks et al. (2009) tutkimuksesta. Joten ihmettelen miten tämä menee kuin häkä täysin uutena tutkimuksena.

  VastaaPoista
 2. Minusta on kerta kaikkiaan surkeaa, että painon pudotus nostetaan aina ylimmäksi arvoksi ruokavalioista puhuttaessa. Se on oikea ruokavalio, jolla kilot lähtee. Mitä logiikkaa! Kilot lähtee vaikka näkileivällä tai rotanmyrkyllä! Kaloriajattelu on mielestäni menneen talven lumia, eikä siihen ole syytä palata millään muotoa. Tiedän ihmisiä, jotka pyrkivät laihduttamaan sillä periaatteella, että he tavoittelevat tiettyä kalorimäärää(esim.1200 kaloria) päivässä, eivätkä vaivaudu ajattelemaan muuta. Tällä systeemillä päivän kaloritarpeen voi täyttää millä tahansa; voit syödä vaikka hampurilaisia 1200 kalorin edestä, kunhan syöminen sitten pysähtyy tuohon lukemaan. Olotila saattaa olla sen mukainen, mutta ei sillä väliä: Kalorivajeella kuitenkin laihtuu ja sehän on kaikki mihin pyritään, right?

  Mielestäni tulisi keskittyä miltei vain ja ainoastaan ravinnon laatuun. Silloin kun kroppa saa täysipainoista ruokaa, se voi hyvin, eikä vaadi enempää. Nälkä ja mieliteot kertovat ravintoaineiden puutoksesta/vajeesta jotka taas johtavat mahdollisesti ylensyömiseen ja epätasaiseen ruokailurytmiin; esim.aamulla syödään niukasti, illalla ahdetaan kupu täyteen aamunkin edestä. Jos kroppa saa tarvitsemansa ravintoaineet hyvässä suhteessa aamusta alkaen, se ei vaadi enempää kuin mitä perusaineenvaihdunta ja kulutus tarvitsevat käyttöönsä. Minusta tämä on loogista, jos jokin.

  VHH-dieetin laihduttava vaikutus ei perustu pääasiassa kalorivajeeseen, vaan oikeista aineista saatavaan, pitkäaikaiseen kylläisyyden tunteeseen. Sokeripiikkejä ei ilmene, mieliteot pysyvät poissa ja olo on tasaisen tyytyväinen sekä mielen että kehon tasolla. Monet tutkimukset ja henkilökohtaiset kokemukset tukevat tätä väitettä: Kolme ateriaa päivässä riittää, kun ateriat on koostettu oikeasta ravinnosta. Rasva ja proteiinit pitävät kylläisenä, nopeat, prosessoidut hiilihydraatit aiheuttavat helposti uusiutuvaa nälkää ja haittaavat suoliston aineenvaihduntaa.

  Mielestäni tulisi keskittyä siihen, että kroppa saa mitä tarvitsee ja silloin kun se saa mitä tarvitsee, loksahtavat kalorit ja annoskootkin kohdilleen! :)

  Kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä ja mukavaa helmikuun alkua sinnepäin!

  VastaaPoista