torstai 11. elokuuta 2011

Vähähiilihydraattinen espanjalaisdieetti paransi metabolisen oireyhtymän

Tässä tuoreessa espanjalaistutkimuksessa oli mukana 22 koehenkilöä, keski-ikäisiä ylipainoisia miehiä ja naisia. Henkilöt noudattivat kolmen kuukauden ajan hyvin vähähiilihydraattista espanjalaista välimeren ruokavaliota, ja kaikki parantuivat metabolisesta oireyhtymästä.

Ruokavalio koostui kalasta, vähärasvaisesta lihasta, kanasta, kananmunista, juustosta, viherkasviksista ja salaatista, oliiviöljystä sekä 20-40 senttilitrasta punaviiniä päivittäin. Hiilihydraattien saanti kehotettiin rajoittamaan vain 30 grammaan päivässä. Neljänä päivänä viikossa proteiininlähteenä oli pääasiassa kala ja kolmena päivänä muut ruoat. Liikuntaa ei lisätty.

Kolmen kuukauden jälkeen henkilöiden kaikki terveysmittarit olivat parantuneet; LDL-kolesteroli, paino, painoindeksi, vyötärönympärys ja verenpaine laskivat. HDL-kolesteroli nousi. Kohonneet paastoverensokeriarvot normalisoituivat ja veren triglyseridipitoisuus peräti puolittui. Näin ollen kukaan koehenkilöistä ei enää täyttänyt metabolisen oireyhtymän kriteerejä, vaikka suurimman osan painoindeksi oli edelleen yli 30.

Tutkimus julkaistiin Journal of Medicinal Food -lehdessä. A Pilot Study of the Spanish Ketogenic Mediterranean Diet: An Effective Therapy for the Metabolic Syndrome

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti nuo 22 henk. pysyvät, saavutuksessaan, sillä Espanjassa syötään paljon vaaleaa leipää ym. hiilaria!!

    VastaaPoista
  2. Tuohan siinä on aina huolena, jos palataan aikaisempiin elintapoihin. Toivottavasti kokeesta jäi edes joitakin hyviä tapoja käyttöön...

    VastaaPoista