perjantai 20. huhtikuuta 2012

Karppaus ja ympäristö

Suomen luonnonsuojeluliitto ja ja Luonto-Liitto ovat yhdessä tiedottaneet, että karppaamalla laihduttaminen paisuttaa ympäristöjalanjälkeä. Olisi kuitenkin toivottavaa, että nämä ympäristöyhdistykset ymmärtäisivät, mitä karppaus on ennen sen kritisointia.

Ensinnäkin vähähiilihydraattinen ruokavalio eli karppaus on toki tehokas laihdutusruokavalio, mutta se on myös terveellinen ruokavalio painonhallintaan laihdutuksen jälkeenkin. Kaikki karppaajat eivät laihduta. 

Toiseksi yhdistykset esittelevät tiedotteessaan karppauksen eläintuotteisiin perustuvana proteiinidieettinä. Tämä viimeistään osoittaa sen, etteivät tiedotteen laatijat ole ymmärtäneet karppauksen ideaa.

Elimistön proteiinin tarve ei kasva vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Olettaen, että proteiinia kuitenkin saadaan riittävästi, niin hiilihydraattien vähennyksessä menetetty energia voidaan korvata laihdutettaessa osittain ja laihdutuksen jälkeen kokonaan syömällä enemmän rasvaa.

Lisäksi karppaus ei myöskään välttämättä edellytä lainkaan eläinkunnan tuotteiden käyttöä. Kasvissyöjät voivat perustaa proteiinin saantinsa tiukemmalla hiilihydraatirajoituksella tofuun ja pähkinöihin, löysemmällä rajoituksella edellä mainittujen lisäksi myös mm. papuihin ja linsseihin.

Mitä karppaaja sitten käytännössä syö, ja onko se ympäristölle haitallista? Otetaan lähtökohdaksi ravitsemussuositusten lautasmalli, jota ympäristöyhdistykset eivät ole kritisoineet.


Karppaajan lautasmalli eroaa tästä jonkin verran. Kasvikset ja marjat sopivat hyvin. Leipä jätetään kokonaan pois. Myös perunat (tai riisi tai pasta) jätetään pois, ja tilalle otetaan tarvittaessa hieman lisää kasviksia. Liha vaihdetaan vähärasvaisista osista rasvaisempiin osiin, määrä voi pysyä ennallaan. Maito vaihdetaan rasvattomasta maidosta täysmaitoon. Mahdollisesti tarvitaan vielä hieman lisättyä rasvaa. 

Ravitsemussuositukset ja lautasmallin laatinut Valtion ravitsemusneuvottelukunta esittää, että broilerin nahka, lihan näkyvä rasva ja maidon rasva - arvokasta energiaa - heitetään hukkaan. Olisi toivottavaa, että ympäristöyhdistykset puuttuisivat aivan ensimmäiseksi näihin hölmöyksiin.

Tässä vielä tiivistettynä karppauksen plussat ja miinukset lautasmalliin verrattuna ympäristön kannalta:

+ Leipä ja margariini jäävät pois
+ Peruna (tai riisi tai pasta) jää pois
+ Lihasta käytetään myös rasvaiset osat, vähemmän hukkaa
+ Maito juodaan täysrasvaisena, vähemmän hukkaa
- Mahdollisesti enemmän kasviksia
- Mahdollisesti lisättyä rasvaa

Plussia on enemmän kuin miinuksia. Ottaen tämä kaikki huomioon, karppaus ei todellakaan vaikuta järin suurelta ympäristörikokselta. Saattaapa olla niinkin päin, että karppaus on suositusten lautasmalliin verrattuna ympäristölle hyväksi.

Lue myös: Kasviskarppausta vai sekaruokaa ympäristölle?

8 kommenttia:

 1. Hyvä juttu,tuohon kun lisätään vielä huomattavasti vähentynyt lääkkeiden tarve niin karppaaminen on suorastaan ekoteko!!!!Tälläiset tekstit pitäsi pyrkiä julkaisemaan jossakin lehdessä mielipidepalstalla jotta mahd.moni saisi tietää mitä karppaus oikeasti on.

  VastaaPoista
 2. Kyllähän joillakin karppaajilla lihan käyttö nousee paljonkin. Tuo vertailu ravitsemussuosituksiiin on kyllä havainnollinen ja olen samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa siitä, että tällaisia käytännön havainollistamisia olisi pitänyt ja edelleen pitäisi tehdä enemmän, jotta porukka ymmärttää mitä karppaus on käytännössä.

  VastaaPoista
 3. Ihan minkä tahansa ruokavalion tai lautasmallin noudattajat voivat mahdollisesti syödä tarpeettoman paljon proteiinia (tai jotakin muuta), myös kasvissyöjät. Tarviiko sen vuoksi kuitenkaan kaikkia leimata?

  Välillä tuntuu, että tällaisten juttujen takana on tiedon puutteen lisäksi pahastusta siitä, että kaikki muut ihmiset eivät noudatakaan kirjoittajan omia eettisiä arvoja.

  VastaaPoista
 4. Jos karppaamalla laihtuu niin kokanaisenergiankulutus vähenee ja sitä kautta ympäristön kuormitus pienenee. Ero voi olla merkittävä jos painonpudotus on suuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti tämäkin, etenkin kun nämä yhdistykset moittivat nimenomaan laihduttamista karpaten. :)

   Poista
 5. hahaha, niinpä, periaatteessa karppaus ei edellytä eläinkunnan tuotteiden lisäämistä verrattuna lautasmalliin. Periaatteessa. Suurin osa mun ystäväpiirin karppaajista ja muut luolamiesdieetin kannattajat kuitenkin käytännössä syövät paljon enemmän lihaa kuin aiemmin! Annettu kritiikki on ihan aiheellista.

  Ja mitä tähän tulee: "terveellinen ruokavalio painonhallintaan laihdutuksen jälkeenkin" niin aika vahvasti sanottu. Ottaen huomioon että kuten kirjoittaja taitaa itsekin tietää, karppausta on aika lailla erilaista. Ja kaikki ei todellakaan ole terveellistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia myös skeptikolle kommentista. Kuten tuossa ylempänä jo totesin, niin mitä tahansa ruokavaliota voi toki noudattaa hölmöllä tavalla. Tutkimuksissa terveysvaikutukset ovat kuitenkin olleet positiivisia.

   Poista