maanantai 12. syyskuuta 2011

Leipätiedotus levittää virheellistä tietoa

Kaisa Mensonen, Leipätiedotus
Leipomoteollisuuden markkinointiyksikkö Leipätiedotus ry on julistanut leipäviikon alkaneeksi. Tämän kunniaksi Leipätiedotus on julkaissut kasan markkinointimateriaalia. Yksi materiaalin keskeisistä terveysväitteistä on, että täysjyväleipä sisältäisi hitaasti imeytyvää hiilihydraattia.

Juuri tätä selvitettiin jo 5 vuotta sitten silloisen Kansanterveyslaitoksen sekä Helsingin ja Kuopion yliopistojen yhteisessä tutkimuksessa. Tutkijat mittasivat tyypillisen suomalaisen kaupallisen runsaskuituisen ruisleivän vaikutusta verensokeriin. Leivän GI-arvoksi mitattiin 77, eli se on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia. Itse asiassa tuon leivän hiilihydraatit imeytyvät vereen vielä nopeammin kuin Coca Cola -virvoitusjuoman hiilihydraatit. Muissakin maissa tehdyissä tutkimuksissa on saatu vastaavia tuloksia.

Tutkimuksessa käytetty leipä (Oululaisen jälkiuunileipä) oli Fazer Leipomoiden tuote. Fazer Leipomot on yksi Leipätiedotuksen jäsenistä, ja leipomon täytyy varmastikin olla tutkimustuloksesta tietoinen, mutta jostakin syystä Leipätiedotuksen markkinointimateriaaliin ei ole päätynyt tämä tutkimustulos, vaan sen sijaan aivan päinvastainen väite. Lisäksi olen itse ottanut Leipätiedotukseen yhteyttä jo useita vuosia sitten ja pyytänyt korjaamaan tämän myös heidän nettisivuillaan olevan terveysväitteen, mutta sitä ei suostuttu korjaamaan.

Leipäviikon markkinointimateriaali sisältää myös virheellistä tietoa ja aiheettomia uhkakuvia vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Täysjyväleivässä on runsaasti nopeasti imeytyvää hiilihydraattia eikä se siten sovi hyvin VHH-ruokavalioon.

Mira Perander, Leipätiedotus
Onko Leipätiedotuksella puhtaat jauhot pussissaan? Jos leipä olisi niin terveellistä, niin miksi sen myyntiä täytyy edistää virheellisen tiedon avulla? Vahingosta tai huolimattomuudesta tuskin on kyse, sillä virheellinen tieto on ollut markkinointimateriaalissa useita vuosia korjauspyynnöistä huolimatta. Tiedosta ovat vastuussa Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen ja hallituksen puheenjohtaja Mira Perander.

Jos olet Leipätiedotuksen toimista huolissasi, niin voit lähettää palautetta Leipätiedotukselle itselleen ja mainonnan terveysväitteitä valvovalle Eviralle.

7 kommenttia:

 1. Christer Sundqvist kirjoittaa samasta asiasta. (http://sundqvist.blogspot.com) Leipätiedotus oli luvannut korjata virheelliset tiedot.

  Kaisa

  VastaaPoista
 2. Virheellistä tietoa on sivuilla paljonkin. Vain pieni osa luvattiin korjata.

  VastaaPoista
 3. Huhhuh, onpa todella paljon ylilyöntejä. Esim tämä: "Onko vaalea leipä epäterveellistä? Vaalea leipä ei ole epäterveellistä, vaan itseasiassa hyvä kuidun lähde." ja "Lihottaako leipä? (...) Leipä kannataakin päällystää sipaisulla margariinia ja kasviksilla. " Tuo jälkimmäinen ehkä ei ole ylilyönti, mutta jos nyt ruisleipää kerran syö, niin kannattaahan siihen nyt sipaista kunnolla voita ja miksei juustoakin, eikä margariinia ja kasviksia!!

  VastaaPoista
 4. Eli vastakkain karppauksen puolesta in general amerikkalainen lehmäteollisuus ja karppauksen puolesta oma lehmä ojassa suomalainen leipäteollisuus :)

  Miten olisi kohtuus ja monipuolisuus aina vain uudelleen?

  VastaaPoista
 5. Leivän GI on korkea, eihän se nyt voi olla mikään uusi asia.

  VastaaPoista
 6. Mikko, makroravinteiden tarve ja sieto ovat ihmiskohtaisia ominaisuuksia. Osalla ihmisistä kroppa sietää hiilihydraatteja ja osalla sitten taas juurikaan ei. Jotkut ovat herkkiä jopa proteiinin "sokeroitumiselle", toiset taas tarvitsevat sitä muita enemmän nälänhallintaan. Tämänkaltaisista syistä ei oikein voi puhua mistään yleisestä "kohtuudesta".

  VastaaPoista
 7. Joo. Kohtuus on vähän yksilöllinen juttu. Kohtuudesta ei myöskään voi puhua jos minulle henkilökohtaisesti suositeltaisiin kolmeasataa grammaa hiilihydraatteja per päivä; toisille tämä voisikin sopia, mutta itselle ei. Tulee vain huono olo ja pitkällä aikavälillä jenkkakahvat.

  VastaaPoista