maanantai 25. helmikuuta 2013

Tutkimus Espanjasta: Enemmän rasvaa, vähemmän sydän- ja verisuonitauteja

Oliiviöljyn tai pähkinöiden runsaampi syönti vähensi sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä tautitapahtumia noin 30 % vähärasvaisempaan ruokavalioon verrattuna.

25. helmikuuta 2013 lyötiin jälleen uusi naula vähärasvaisen ruokavalion arkkuun, kun espanjalaisesta PREDIMED-tutkimuksesta julkaistiin sydän- ja verisuonitauteja tarkasteleva raportti.

Tutkimuksessa jaettiin 7447 henkilöä, 55-80-vuotiaita miehiä ja naisia, satunnaisesti joko (1) lisäämään oliiviöljyn syöntiä, (2) lisäämään pähkinöiden syöntiä tai (3) vähentämään rasvan käyttöä keskimäärin 4,8 vuoden ajaksi. Koehenkilöillä oli tavanomaista suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimuksen päättyessä erot ryhmien ruokavalioissa eivät olleet enää järin suuria. Oliiviöljyryhmä käytti enemmän oliiviöljyä ja pähkinäryhmä enemmän pähkinöitä. Molemmat näistä söivät enemmän kalaa ja palkokasveja vähärasvaisempaan ryhmään verrattuna. Eroa rasvan ja hiilihydraattien saannissa oli noin neljän energiaprosentin (4 E%) verran. Kaikilla ryhmillä ruokavalion perusta oli Välimeren ruokavalion kaltainen.

Ero koehenkilöiden terveydessä tuli kuitenkin selväksi jo näillä muutoksilla. Oliiviöljyryhmällä sydän- ja verisuohitauteihin liittyviä tautitapahtumia oli 30 % vähemmän ja pähkinäryhmällä 28 % vähemmän kuin vähärasvaisemman ruokavalion ryhmällä. Rasvaa lisäämällä voi siis välttyä sydän- ja verisuonitaudeilta.

Samassa tutkimuksessa havaittiin jo aikaisemmin, että joko oliiviöljyn tai pähkinöiden syönnin lisäys puolitti kakkostyypin diabetekseen sairastuvuuden vähärasvaisempaan ruokavalioon verrattuna, ilman liikuntaa ja laihdutusta.

Tutkimus julkaistiin The New England Journal of Medicine -lehdessä. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet

Myös Yle uutisoi tutkimuksesta: Tutkimus: Välimeren ruokavalio vähentää sydänongelmien riskiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti