maanantai 25. kesäkuuta 2012

THL: 17 % suomalaisista noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi juuri ennen juhannusta tutkimusraportin, jonka mukaan noin 17 % työikäisistä suomalaisista noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Kyseessä on THL:n vuosittainen väestötutkimus, joka toteutetaan postikyselyn avulla. Tutkimukseen vastasi keväällä 2011 lähes 3000 suomalaista, jotka olivat 15-64-vuotiaita.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota ilmoitti noudattavansa 16,9 % vastanneista. Naisten keskuudessa (19,5 %) karppaus oli reilusti suositumpaa kuin miesten (13,4 %). Eri ikäryhmistä 25-44-vuotiaat miehet ja 45-64-vuotiaat naiset olivat innokkaimpia karppaajia.Myös vähärasvainen ruokavalio oli edelleen suosittu, sitä ilmoitti noudattavansa 22,4 % vastanneista, myöskin naiset yleisemmin kuin miehet. Kasvisruokavaliota noudatti vain 3,5 % vastanneista. Puolet ei noudattanut mitään erikoisruokavaliota.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota ei oltu kysymyslomakkeella määritelty sen tarkemmin, eli määritelmä jäi vastaajien itsensä harkittavaksi.Voin käyttö leipärasvana oli noussut edellisen vuoden 4 prosentista 6 prosenttiin ja ruoanvalmistusrasvana 12 prosentista 14 prosenttiin. Kasvisten käytön lisäämisestä, liikunnan lisäämisestä ja laihduttamisen yrittämisestä kustakin ilmoitti noin kolmannes vastaajista. Syytä onkin, sillä 60 % miehistä ja 44 % naisista oli ylipainoisia.

Lisätietoja ja linkki tutkimusraporttiin THL:n sivuilla: Vuosittainen väestötutkimus: Työikäisten elintavoissa myönteisiä ja kielteisiä muutoksia

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista tietoa. Saatu luku menee aika hyvin siihen haarukkaan mitä ennenkin on esitetty. YLEn ja iltapäivälehtien teettämissä tutkimuksissa tiukempaa karppiruokavaliota noudattavia oli n. 5 % ja hiilihydraatteja oli jossain määrin vähentänyt n. 25-30 %. Tässä ollaan siellä puolivälissä, ehkä juuri siksi että karppauksen saattoi jokainen määritellä kuten halusi. Kasvisruokavaliota noudattavien osuus on aika pieni, mutta ei poikkea kovin paljon YLE:n tutkimuksen tiukemman karppauksen noudattajien määrästä. Vähärasvainen on edelleen varsin suosittua, minkä olen havainnut myös asiakastyössä. Kasvisten käytön lisäys ei mene lainkaan yksiin uutisen kanssa jonka MTV uutisoi viime kesänä (sen mukaan suomalaiset olisivat vähentäneet kasvisten käyttöään) http://goo.gl/UIUrF

    VastaaPoista